Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відреагувала на повідомлення судді Жовтневого районного суду міста Харкова про втручання в його професійну діяльність

27 вересня 2021, 15:32

Суддя Жовтневого районного суду міста Харкова Кісь Дмитро Петрович повідомив, що в його провадженні перебуває справа про адміністративне правопорушення стосовно громадянина Х., захисники якого поінформували про надходження на номер мобільного телефону їхнього клієнта повідомлень від невстановленої особи, яка представилась працівником Жовтневого районного суду міста Харкова та запропонувала за винагороду у розмірі 400 доларів США вплинути на прийняття рішення про закриття провадження у вказаній адміністративній справі.

Зокрема, громадянин Х. не повинен був прибути в судове засідання у призначений час, після чого йому мала бути надіслана фотокопія постанови судді, він натомість мав перерахувати грошові кошти на онлайн-рахунок, а згодом отримати у приміщенні суду копію постанови.

Крім того, суддя вказує, що невстановлена особа надіслала фотокопію роздрукованої постанови про закриття справи про адміністративне правопорушення, складеної від імені судді Жовтневого районного суду міста Харкова Кіся Д.П., із зазначенням номера відповідної справи.

На виконання вимог статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя Кісь Д.П. надіслав повідомлення про втручання у його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя до Вищої ради правосуддя та Генерального прокурора із проханням вжити заходів з метою забезпечення незалежності судді при здійсненні правосуддя.

Слід зазначити, що Вища рада правосуддя не має повноважень здійснювати кримінально-правову кваліфікацію протиправних дій, які порушують конституційний принцип незалежності суддів, та визначати міру відповідальності за них. Кваліфікація дій, що містять ознаки кримінального правопорушення, здійснюється правоохоронними органами, які є суб’єктами безпосереднього реагування на протиправні дії, вчинені щодо суддів.

Статтею 131 Конституції України, статтями 3, 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» передбачено повноваження Вищої ради правосуддя вживати заходи з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

З огляду на зазначене ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України (втручання в діяльність судових органів), за фактами, повідомленими суддею Жовтневого районного суду міста Харкова Д. Кісем.

Вища рада правосуддя