Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звертає увагу Офісу Генерального прокурора на необхідність ефективного розслідування за фактами втручання в діяльність суддів

12 березня 2021, 12:41

Заступник голови Третього апеляційного адміністративного суду Андрій Суховаров повідомив про неналежне виконання службових обов’язків правоохоронними органами, через що залишаються непокараними особи, які з 2017 року постійно здійснюють втручання у діяльність суддів.

10 квітня 2017 року судді Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Суховаров А.В., Головко О.В. та Ясенова Т.І. подали заяву до Прокуратури Дніпропетровської області про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України, щодо втручання громадян у діяльність суддів з метою перешкодити виконанню ними службових обов’язків. Зокрема, громадяни перешкоджали проведенню судового засідання: не виконували вимоги головуючого залишити зал судового засідання та тривалий час блокували суддів в залі.

Головним управлінням Національної поліції в Дніпропетровській області 27 квітня 2017 року внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення за вказаними фактами. Відтак слідчі двічі приймали постанови про закриття кримінального провадження, які згодом були скасовані після звернення судді Суховарова А.В. зі скаргами до органів прокуратури.  

Крім того, відомості, викладені у заяві суддів, були предметом розгляду у Вищій раді правосуддя. 12 березня 2019 року ВРП вирішила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розслідування кримінального провадження за фактом втручання в діяльність зазначених суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду.   

Водночас, як наголошує заступник голови суду, інформація про результати досудового розслідування за заявою суддів відсутня, а ті самі громадяни продовжують порушувати порядок в приміщенні суду та зривати судові засідання.

З огляду на викладене суддя Суховаров А.В. просить ініціювати перед відповідними правоохоронними органами питання про дисциплінарну відповідальність посадових осіб, внаслідок неналежного виконання службових обов’язків якими тривалий час залишаються непокараними особи, що постійно здійснюють втручання у діяльність суддів.

ВРП звертає увагу, що мета передбаченої законом вимоги, згідно з якою суддя має негайно інформувати Генерального прокурора про втручання у його професійну діяльність, полягає у тому, щоб на підставі такого повідомлення якомога швидше було розпочато досудове розслідування обставин вчинення відповідного кримінального правопорушення.

За результатами перевірки повідомлення заступника голови Третього апеляційного адміністративного суду встановлено, що досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом втручання в професійну діяльність суддів триває більш ніж два роки, що свідчить про його неефективність.

Наявна у ВРП інформація дає підстави стверджувати, що зазначені правоохоронні органи не вживають належних заходів для здійснення ефективного розслідування обставин, повідомлених суддями, та притягнення винних осіб до передбаченої законом відповідальності.  

З огляду на вказане Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному 27 квітня 2017 року до ЄРДР за фактом втручання в діяльність суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Андрія Суховарова, Олени Головко та Тетяни Ясенової. Також ВРП звертає увагу Офісу Генерального прокурора на необхідність забезпечення ефективного досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні.

Вища рада правосуддя