Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулася до Офісу Генпрокурора, відреагувавши на повідомлення судді Кременчуцького районного суду Полтавської області

05 березня 2021, 11:25

Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді Кременчуцького районного суду Полтавської області Клименко Світлани Миколаївни про втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

Суддя повідомила, що на початку 2020 року прийняла до розгляду цивільну справу. Протягом перебування справи у її провадженні відбулося вісім засідань, під час яких не виникало жодних питань з приводу ведення засідань, не було проявів тиску на суд. Проте в грудні 2020 року на електронну адресу суду від позивача надійшли листи з образами та погрозами.

Суддя Клименко С.М. розцінює такі дії позивача як моральний та психологічний тиск та вважає їх втручанням у діяльність судді з метою перешкодити виконанню нею службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення.

На виконання вимог статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя Клименко С.М. поінформувала про вказані обставини також Генерального прокурора.

Повідомлення судді Клименко С.М. скероване до Прокуратури Полтавської області, якою внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України (втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення). 

Перевіривши повідомлення судді, ВРП вважає, що наявні підстави для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

З огляду на вказане ВРП вирішила звернутись до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за фактами, викладеними у повідомленні судді Кременчуцького районного суду Полтавської області Клименко Світлани Миколаївни.

Вища рада правосуддя