Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВРП презентував на засіданні правового Комітету ВР Інформаційно-аналітичний звіт про діяльність Ради у 2020 році

24 лютого 2021, 17:33

Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко на засіданні Комітету Верховної ради України з питань правової політики представив Інформаційно-аналітичний звіт про діяльність Вищої ради правосуддя у 2020 році.

Він розповів, що за відсутності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Рада, керуючись нормами Закону № 679-ІХ, робить все можливе для кадрового забезпечення судів та хоча б часткового заповнення вакансій. Зокрема, у 2020 році ВРП внесла Президентові України подання про призначення на посади 530 суддів місцевих судів. За цими поданнями указами Президента 417 суддів призначені на посади. Також впродовж минулого року ВРП прийняла рішення про відрядження 34 суддів до 20 судів з надмірним рівнем судового навантаження та до судів, які припинили свою роботу та здійснення правосуддя в яких було неможливим.

Водночас Андрій Овсієнко зазначив, що, використовуючи такий інструмент, як відрядження, неможливо повністю вирішити проблему дефіциту. «Щоб відрядити суддю до суду, який не здійснює правосуддя або надмірно перевантажений, потрібно знайти суд, в якому внаслідок відрядження не виникне надмірне критичне навантаження суддів. Тому ми намагалися збалансувати відрядження таким чином, щоб у судах, з яких відряджаються судді, не погіршувався доступ до правосуддя», - зазначив Голова ВРП.

Як ми повідомляли, завдяки тому, що Вища рада правосуддя відрядила двох суддів до Станично-Луганського районного суду Луганської області було відновлено здійснення правосуддя у цьому суді. Також було відновлено доступ громадян до правосуддя у Рокитнянському районному суді Київської області.

Крім того, Андрій Овсієнко розповів, що за 2020 рік Рада розглянула 13 425 скарг на суддів. «Така кількість скарг свідчить не стільки про недовіру до суддів, скільки про незгоду із судовими рішеннями, демонструє бажання у позапроцесуальний спосіб домогтися перегляду того чи іншого судового рішення. Водночас у тих випадках, де були підстави, ВРП реагувала. За наслідками розгляду дисциплінарних скарг ВРП прийняла 129 рішень про притягнення 141 судді до дисциплінарної відповідальності», - повідомив Голова ВРП.

Андрій Овсієнко звернув увагу членів Комітету на невтішну тенденцію зростання кількості повідомлень суддів про втручання у їхню діяльність щодо здійснення правосуддя, необхідність підтримання авторитету правосуддя. «Такі звернення набули характеру прямих прохань про захист через прямі погрози насильством суддям і їхнім родичам. ВРП зверталася до правоохоронних органів, Служби судової охорони з метою гарантування безпеки суддів, реагування на вказані повідомлення, тримає на контролі кримінальні провадження, відкриті за повідомленнями суддів», - сказав він.

Протягом 2020 року до ВРП надійшло 341 повідомлення про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, про вчинення дій, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя. За результатами розгляду повідомлень Рада прийняла 72 рішення про вжиття заходів реагування.

Важливим напрямом діяльності ВРП Андрій Овсієнко назвав аналіз проєктів законів та надання консультативних висновків щодо них. Минулого року затверджено 44 консультативних висновки щодо законопроєктів із питань утворення, реорганізації чи ліквідації судів, судоустрою і статусу суддів.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрій Костін, народні депутати України подякували за підготовку звіту та наголосили на важливості консультативних висновків. «Ми ознайомлюємося з висновками ВРП. Народні депутати можуть мати різні позиції, однак для нас важливо знати точку зору органу суддівського врядування», - зазначив Голова Комітету.  

Вища рада правосуддя