Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВП ВС направила справу щодо оскарження постанови ЦВК стосовно виборів Пришибського сільського голови за підсудністю до ШААС

19 січня 2021, 11:29

18 січня 2021 року Велика Палата Верховного Суду розглянула справу № 855/7/21, у якій позивачка просила визнати протиправною та скасувати постанову Центральної виборчої комісії від 3 січня 2021 року № 3 «Про визнання Городянко В. І. обраним Пришибським сільським головою Кременчуцького району Полтавської області».

На обґрунтування заявлених вимог позивачка зазначила, що ЦВК протиправно перебрала на себе повноваження територіальної виборчої комісії і спірною постановою встановила результати голосування.

Крім того, постановою ЦВК від 29 грудня 2020 року № 584 «Про забезпечення встановлення результатів голосування з виборів Пришибського сільського голови Кременчуцького району Полтавської області 25 жовтня 2020 року в єдиному одномандатному виборчому окрузі» не визначалися не тільки повноваження ЦВК приймати рішення про визнання особи обраною сільським, селищним, міським головою, а й повноваження приймати рішення щодо офіційного оприлюднення результатів виборів Пришибського сільського голови.

Шостий апеляційний адміністративний суд, до якого позивачка звернулася як до суду першої інстанції, передав позов на розгляд до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, який рішенням від 14 січня 2021 року відмовив у задоволенні заявлених вимог.

Розглянувши апеляційну скаргу позивачки, Велика Палата ВС вказала на те, що оскільки КАС ВС не уповноважений здійснювати розгляд справ щодо оскарження дій чи бездіяльності ЦВК щодо проведення місцевих виборів як суд першої інстанції, то рішення КАС ВС підлягає скасуванню із направленням справи до  Шостого апеляційного адміністративного суду за встановленою законом підсудністю.  

Із повним текстом постанови Великої Палати Верховного Суду від 18 січня 2021 року у справі № 855/7/21 (провадження № 11-15ав21) можна буде ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень – https://reyestr.court.gov.ua/.

Верховний Суд