Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обговорено перспективи реформування української судової системи

27 листопада 2020, 15:16

Перспективи реформування української судової системи обговорили національні та міжнародні експерти Проєкту ЄС "Право-Justice", представники парламенту, органів судової влади та судів під час круглого столу "Оптимізація системи судів: на шляху до 2022". В обговоренні взяли участь голова суду Ганна Шелєхова та керівник апарату суду Алла Шевченко.

В ході дискусії експерти поділились досвідом запровадження прогресивних європейських практик оптимізації мережі судів, а також озвучили переваги від оптимізації для судової системи, влади та користувачів суду.
Також під час заходу презентували інтерактивну мапу візуалізації мережі загальних місцевих судів України, яка, за словами голови підкомітету з питань прав людини Тараса Тарасенка, зможе стати зручним інструментом для ухвалення конкретних рішень щодо укрупнення судів.

"Доступ до правосуддя - право, гарантоване Конституцією, і держава має його забезпечити. Але вже немає потреби у суді в кожному невеликому містечку. Натомість українській судовій системі потрібна спеціалізація суддів, вирішення проблеми накопичених і нерозглянутих справ, завершення процесу кваліфікаційного оцінювання та заповнення вакантних посад суддів. Однак ці виклики не унікальні, з ними стикались і європейські судові системи напередодні реформ. І ми можемо врахувати їхній досвід при втіленні трансформацій в українській судовій системі", - каже Анна Адамська-Галлант,  міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС "Право-Justice".

За матеріалами Проєкту ЄС "Право-Justice".

   

Дергачівський районний суд Харківської області