Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДСА України звернулась до вищих органів держави щодо критичної ситуації з фінансовим забезпеченням діяльності судів

30 березня 2020, 10:14

Державна судова адміністрація України звернулась з листами до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, Голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Юрія Арістова, Голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрія Костіна, Міністра фінансів України Ігора Уманського із проханням врахувати мінімальну потребу  фінансового забезпечення діяльності судів під час підготовки і прийняття змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік".

Відповідно до пункту 11 Прикінцевих положень Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" Кабінету Міністрів України необхідно за підсумками виконання Державного бюджету України у першому кварталі 2020 року розглянути питання щодо збільшення видатків Державній судовій адміністрації України на забезпечення здійснення правосуддя у необхідному обсязі.

ДСА України, як орган, що відповідно до закону здійснює, зокрема, фінансове забезпечення діяльності судів, інших органів і установ судової влади, неодноразово порушувала перед Кабінетом Міністрів України, Міністерством фінансів України і профільним комітетом Верховної Ради України як перед, так і після прийняття Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік", питання про закладені в ньому неприпустимо низькі показники фінансування діяльності місцевих та апеляційних судів.

Практика виконання в першому кварталі 2020 р. державного бюджету в частині фінансування судів першої і апеляційної інстанцій свідчить про те, що подальше невжиття відповідних заходів реагування може призвести найближчим часом до зупинення судочинства, а отже до порушення конституційних прав громадян на судовий захист їх прав і свобод.

Фактично ситуація складається таким чином, що починаючи з другого кварталу 2020 р. суди, через відсутність належного фінансового забезпечення, будуть змушені припинити здійснення правосуддя.

Незважаючи на передбачене законодавством зростання в поточному році рівня суддівської винагороди, кількості судових справ, які необхідно розглянути, збільшення цін та тарифів на товари і послуги, розписом Державного бюджету України на 2020 рік для фінансового забезпечення судів передбачені бюджетні призначення лише в обсязі 10 273,4 млн грн, що менше проведених касових видатків у 2019 році на 4 350,5 млн гривень.

На сьогодні судочинство підтримується за рахунок наближення критичних видатків на перший квартал поточного року в межах їх річного обсягу.

Критичними для забезпечення життєдіяльності судів є:

суттєве падіння рівня оплати праці понад 25 тис. працівників апаратів судів з 18,4 до 2,1 тис. грн у середньому на місяць, виходячи із затвердженого Державним бюджетом України на 2020 рік річного фонду оплати праці;

дефіцит видатків стосовно нарахувань на оплату праці, що не дає в повній мірі скористатися навіть наявним мізерним фондом оплати праці;

суттєвий дефіцит видатків на забезпечення судочинства необхідними матеріалами та послугами (поштові відправлення судових повісток, папір, підтримання інформаційних систем та оргтехніки, утримання приміщень судів, виплати присяжним, тощо);

повне зупинення розвитку інформаційних систем судів, включаючи створення передбаченої законодавством Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи;

відтермінування строків забезпечення охороною приміщень усіх судів Службою судової охорони у зв’язку з кадровим недоукомплектуванням вказаної Служби;

зупинення розпочатих у минулі роки робіт з будівництва, капітального ремонту та реконструкції приміщень судів, що в майбутньому призведе до додаткових фінансових втрат.

Найкритичнішими із зазначених є перші чотири напрямки фінансового забезпечення.

Враховуючи викладене та зважаючи на складний стан економіки країни у зв’язку з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби
COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, критично мінімальний обсяг додаткових бюджетних призначень на 2020 рік складає:

видатки споживання – 5 472,1 млн грн, у тому числі:

оплата праці фактично працюючих працівників апаратів судів (КЕКВ 2111) – 3 321,6 млн грн;

нарахування на оплату праці (КЕКВ 2120) – 978,4 млн грн;

поточні видатки на забезпечення судочинства (КЕКВ 2210, 2240, 2730, 2800) – 831,6 млн грн; 

створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (КЕКВ 2240) – 340,5 млн гривень.

За повідомленням прес-служби ДСА України