Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про стійкість принципу верховенства права в Європі розповіла Голова Мережі голів верховних судів ЄС Беттіна Лімперг

24 січня 2023, 13:54

Верховний Суд прагне досягнути стійкості принципу верховенства права в судовій практиці. Саме тому так важливо вивчати кращі приклади імплементації цього основоположного принципу в Європі. На цьому наголосив суддя Великої Палати Верховного Суду Віталій Уркевич, запрошуючи до слова Голову Мережі голів верховних судів Європейського Союзу, Голову Федерального верховного суду Німеччини (Bundesgerichtshof) Беттіну Лімперг, яка виступила зі спеціальною доповіддю в межах міжнародної конференції.

Беттіна Лімперг подякувала за запрошення до виступу на заході та висловила вдячність усьому сміливому українському народу за мужність, мудрість і волю до того, щоб злочинна загарбницька війна не звернула країну зі шляху до Європи. Також вона привітала Верховний Суд із тим, що з початку цього року Суд входить до Мережі голів верховних судів Європейського Союзу.

За її словами, війна проти України розвіяла мрії європейців про вічний мир і занурила їх у кошмар жорстоко розв’язаної війни. Ця нова реальність привела до нових перспектив і нового відчуття єдності союзників проти зовнішнього ворога. Доповідачка переконана, що міжнародне право має відповісти на багато актуальних питань, і з цією метою вже зараз збираються численні докази для майбутніх судових процесів у справах про воєнні злочини.

Утім, спікерка усвідомлює, що завдання, яке зараз стоїть перед усім цивілізованим світом, на жаль, не може бути розв’язане виключно правовими інструментами. Водночас Беттіна Лімперг переконана, що запобігти конфліктам у майбутньому можна лише за допомогою закону.

Вона нагадала про те, що після Другої світової війни саме завдяки правовим інструментам вдалося покарати найгіршу несправедливість. Поствоєнний європейський устрій, чільне місце в якому належить верховенству права, довів свою ефективність. Саме тому в своїй спеціальній доповіді Беттіна Лімперг зосередилася на співпраці судів у межах європейського правопорядку, який склався на основі європейських договорів.

Спікерка акцентувала на тому, що для консолідації основних свобод вільного руху (товарів, послуг, капіталу і осіб) був необхідний новий правовий порядок. Окрім матеріальних і процесуальних норм, виникла потреба в судовому органі, який міг би піклуватися про тлумачення європейського законодавства. І таким охоронцем європейського правопорядку став Суд ЄС, який торік відзначив 70 річницю своєї діяльності.

Говорячи про діалог національних судів і Суду ЄС, Беттіна Лімперг звернула увагу на процедуру попереднього рішення відповідно до ст. 267 Договору про функціонування ЄС. Ця процедура передбачає запитання та відповіді щодо тлумачення європейського права без можливості Суду ЄС вирішувати провадження по суті. Натомість національний суд повинен включити отриману відповідь у своє рішення у справі та самостійно його ухвалити. Таким чином, рішення Суду ЄС є не рішенням останньої інстанції в класичному розумінні, а проміжною процедурою, яка долучається до провадження як експертна думка. Спікерка додала, що суди Німеччини часто вдаються до процедури попереднього рішення.

За її словами, останнім часом актуалізувалася дискусія щодо остаточного судового рішення. Суд ЄС безпомилково дав зрозуміти, що остаточне обов’язкове рішення не може бути прийняте всупереч прецедентному праву цього суду. Національні суди мають докладати всіх зусиль, щоб досягати єдиних тлумачень європейського законодавства. Вона переконана в тому, що майбутнє європейського верховенства права залежить від європейської юрисдикції. Європейське законодавство, законодавство ЄС, стало новим ключем до успіху національного права держав-членів, навіть якщо йдеться про сферу конституційного права.

Як резюмувала Беттіна Лімперг, загарбницька війна проти України показала, що протистояти світовим викликам можна лише в більших альянсах і що значущих, стійких рішень можна досягти лише у правових спільнотах.

Після завершення основної доповіді Віталій Уркевич нагадав, що 19 січня 2023 року Європейський парламент ухвалив резолюцію на підтримку створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності винних у злочині агресії проти України. Він поцікавився в іноземної гості, чи ведеться серед німецьких суддів і правників дискусія щодо організації роботи цього спеціального трибуналу.

Беттіна Лімперг запевнила, що така дискусія ведеться, щоправда, вона не є розлогою. Важливо те, що її німецькі колеги абсолютно підтримують ідею створення міжнародного трибуналу й акцентують на необхідності зібрання належних допустимих доказів та інформації, які будуть використані для майбутніх кримінальних проваджень.

Міжнародну конференцію «Імплементація принципу верховенства права: роль Верховного Суду в сучасних умовах», присвячену 5-річчю діяльності ВС, організував Верховний Суд у співпраці з проєктом Ради Європи «Підтримка правосуддя в Україні протягом воєнного та пост-воєнного часу».

Верховний Суд