flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розпочинається оновлення списків присяжних

16 грудня 2021, 08:42

 

У 2022 році розпочинається формування суду присяжних для місцевих загальних  судів м. Чернівці та Чернівецької області. Так, на сьогоднішній день затверджено 265 присяжних, які у випадках, передбачених процесуальним законом, залучаються до здійснення правосуддя, забезпечуючи згідно з Конституцією України безпосередню участь народу у здійсненні правосуддя.

Однак влітку 2022 року закінчується 3-річний термін дії списків місцевих загальних судів м. Чернівці та більшості судів області.

Особливості правового статусу присяжного, вимоги до присяжного, порядок залучення присяжних до виконання обов’язків у суді та гарантії їх прав зазначено главою 3 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Особи, які бажають стати присяжними можуть звернутись у відповідну місцеву раду за місцем проживання (реєстрації) і подати такі документи: заяву, копію паспорту, трудової книжки або пенсійного посвідчення.

Варто зазначити, що на час виконання присяжними обов'язків по здійсненню правосуддя на них поширюються установлені законом гарантії незалежності і недоторканості суддів.

За час виконання обов'язків присяжного у суді територіальним управлінням Державної судової адміністрації України в Чернівецькій області,  за рахунок коштів бюджетної програми, проводиться виплата винагороди присяжному за здійснення правосуддя на підставі письмової заяви присяжного. До заяви присяжний додає копії паспорта громадянина України та облікової картки платника податків. Перерахування коштів здійснюється на відкритий банком рахунок, вказаний у заяві присяжного.

Таким чином, всім бажаючим, які відповідають вимогам,  варто слідкувати за початком добору присяжних у відповідній місцевий раді та реалізувати своє право шляхом подачі  заяви.

 

 

Головний спеціаліст ТУ ДСА України в Чернівецькій області                                                                                                                            Наталія Трончук