flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розглянуто можливі варіанти системи місцевих судів на території України у зв’язку з утворенням (ліквідацією) районів

24 березня 2021, 12:54

       23 березня 2021 року відбулося чергове засідання робочої групи з підготовки законопроекту про зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку з утворенням (ліквідацією) районів.

       Учасники Робочої групи обговорили допустимі варіанти оптимізації мережі місцевих судів загальної юрисдикції, представили бачення подальшої діяльності судових установ та вказали на можливі проблемні питання, що ймовірно виникатимуть під час утворення нової мережі судів.

     Голова Ради суддів України Богдан Моніч на прикладі Волинської області презентував своє бачення розподілу судів регіону та відзначив, що законодавець вказав дуже стислі строки для запровадження нової мережі судів, адже визначено, що такою датою має стати 1 січня 2022 року.

       Народний депутат України Роман Бабій наголосив, що варіантів утворення нової мережі може бути кілька.

Зокрема:

  1. Утворюється юридична особа шляхом об’єднання кількох судів, приміщення залишаються ті ж самі, як точки доступу до юридичної особи.
  2. Відповідно до новоутворених районів утворюється така ж кількість окружних судів, приміщення оптимізуються залежно від потреби.
  3. Мережа залишається такою ж, але місцеві суди стають оружними.

     Головний національний експерт компоненту Судова реформа проекту ЄС «Право-Justice» Поліна Лі нагадала учасникам робочої групи, що групою експертів Проекту ЄС із Фінляндії, Литви та Швеції підготовлено низку  рекомендацій щодо реорганізації системи українських судів відповідно до задоволення потреб громадян та забезпечення ефективності системи, а також Проект розробив інтерактивну карту судів, що відповідає новому адміністративно-територіальному поділу країни та доступу до статистичних даних.

      Під час засідання було зазначено, що при утворенні нової мережі судів варто пам’ятати про доступність до правосуддя, раціональне використання бюджетних коштів, підвищення ефективності судової влади, врахування рівномірного навантаження на суддів та використання єдиного підходу у реорганізації судів для всіх регіонів.

      Учасники засідання домовились, що під час наступної зустрічі, що запланована на 30 березня 2021 р., буде представлено різне бачення оптимізації мережі судів на прикладах двох областей: Волинської та Одеської.  

      Довідково:

     Робоча групи з підготовки законопроекту про зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку з утворенням (ліквідацією) районів утворена Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики. Керівником робочої групи призначено народного депутата України – співголову підкомітету з питань правосуддя Павла Павліша.

Пресслужба ДСА