flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На пульсі вимог сьогодення

19 жовтня 2015, 13:51

На пульсі вимог сьогодення

Зважаючи, що вітчизняне законодавство та відомча нормативно-методична база постійно реформується та вдосконалюється, кожен представник судової гілки влади зобов’язаний бути обізнаним із цими новаціями. У цьому глибоко переконаний керівник апарату Садгірського районного суду м. Чернівці Віталій Потаковський.

- Зрештою, іншої альтернативи й не існує, адже цей співробітник просто не зможе у судовій системі успішно та продуктивно працювати, - одразу ж зауважує у нашій розмові Віталій Юрійович. -  Незважаючи на посаду, яку обіймає, на зону відповідальності, на вік та стать, на професійний стаж…

На роботу у загальні (районні) суди запрошуються молоді та перспективні люди, які мають у своєму активі юридичну освіту, а також певний досвід самостійної трудової діяльності. Та навчальні курси вузів не передбачають, на жаль, поглибленої підготовки майбутнього працівника апарату суду. Ось тому кожному новопризначеному фахівцеві  на перших порах доводиться  докладати чимало зусиль, щоби збагнути весь спектр службових обов’язків, котрі доведеться виконувати у повсякденній діяльності. І не лише засвоювати профільні знання теоретично, але й навчитися реалізовувати їх у практичній площині.

- І в даній ситуації на допомогу молодому та ще не «обстріляному» працівникові приходять його вже більш досвідчені колеги, своєрідні наставники, - продовжує розмову наш співрозмовник. – Така практика, що достеменно виправдовує себе, у нашому колективі напрацьовувалась роками. Тож за короткий час - усе залежить від його вміння сприймати та засвоювати нову інформацію -  колишній випускник вузу стає не лише фахівцем своєї справи, але й повноцінним представником Феміди. І моє завдання, як керівника апарату суду, у цьому випадку саме й полягає в тому, щоби створити всі необхідні та максимальні умови для адаптації молодого працівника у нашому колективі, у рекордно короткий термін перепрофілювати його знання та раніше набуті навички до трудової активності саме у нашому колективі, безпосередньо у роботі районного суду. І хоча це надзвичайно важливо, але й це ще не головне. Набагато складнішим, на мою думку, завданням є мотивація молодого працівника постійно працювати над собою та самовдосконалюватись, засвоювати вимоги нової нормативної бази, а також керуватись нею у практичній повсякденній діяльності…

Справа в тому, що зміст чинного законодавства та інструктивних матеріалів (для прикладу, - комп’ютерні програми «Діловодство-3», «Камертон», «Кадри», тільки-що надійшла програма «Акорд» тощо) постійно змінюються, реформуються та вдосконалюються. І для кожного працівника апарату суду важливо не лише опрацювати ці нововведення, але й правильно, адекватно та своєчасно їх застосовувати.

- Я ретельно слідкую за новаціями, сам намагаюсь збагнути їх зміст і на щотижневих днях навчання разом із колективом ми опрацьовуємо нові тексти, доповнення та зміни, - констатує Віталій Юрійович. – Якщо виникають якість труднощі із опануванням новинки, - консультуємось із фахівцями ТУ ДСА в області, Чернівецького філіалу Національної школи суддів, зрештою – і  ДСА України. Адже без цього наш колектив не зможе повноцінно нормативно забезпечувати функціонування районного суду в цілому та надійний захист конституційних прав, свобод та інтересів громадян зокрема. Переконаний, що кожен працівник нашого суду, зрештою, як і кожної судової інституції Буковини та України, має тримати руку на пульсі вимог часу. А серед тих наших працівників, хто і сам успішно працює вже понад 10-20 років, і допомагає стати професіоналом своїм молодшим колегам, я б назвав Галину Богонос, Ірину Рутковську, Світлану Житарь, Ольгу Данилюк,  Михайла Рачка, Сергія Чайку та Тетяну Бучку. Саме завдяки їм, їхньому досвіду та вмінні підтримувати своїх молодших партнерів-союзників апарат нашого суду став колективом однодумців та високопрофесійних фахівців.

І на завершення матеріалу окремо зазначимо, що Віталій Потаковський – один із найдосвідченіших керівників апаратів судів нашого краю. У нього є чому повчитись, до його думки варто прислухатись, запозичувати та реалізовувати у життя  його багатий  фаховий досвід. 

                                                      Володимир Максимів