flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулася до Офісу Генпрокурора з метою притягнення до відповідальності осіб, які вчинили дії, що підривають авторитет правосуддя

13 травня 2024, 14:19

Вища рада правосуддя з власної ініціативи прийняла рішення про вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя через факти, встановлені під час розгляду дисциплінарної справи.

Такі факти встановлено під час розгляду дисциплінарної справи стосовно судді Ржищевського міського суду Київської області Козіної С.М., яку відповідно до рішення Другої Дисциплінарної палати ВРП притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до неї дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення судді з посади.

Впродовж 2019 – 2023 років суддя розглянула 40 справ за заявами іноземних громадян про встановлення факту народження чи проживання їхніх родичів на території України. У кожній такій справі підставою для визначення територіальної підсудності за Ржищевським міським судом Київської області були договори оренди житлових приміщень у місті Ржищев, укладені за неіснуючими адресами.

Вища рада правосуддя вважає, що в матеріалах дисциплінарної справи достатньо чітких і переконливих доказів, які свідчать, що у вказаних справах, група осіб використовувала документи з ознаками підробки, ймовірно, надавала неправдиві показання, та завдяки судовим рішенням, встановлювала юридичні факти, яких не існувало і наявність яких не підтверджувалася належними доказами.

Отже, правосуддя використовувалося для легалізації протиправних дій та спроб безпідставного набуття громадянства України. Масштаб і системність таких дій несуть загрозу незалежності суддів та авторитету правосуддя.

ВРП вирішила:

Внести до Офісу Генерального прокурора подання про виявлення та притягнення до відповідальності осіб, які вчинили дії, що підривають авторитет правосуддя, зазначені в рішенні Другої Дисциплінарної палати ВРП про притягнення судді Козіної С.М. до дисциплінарної відповідальності.

Звернутися до Державної судової адміністрації України щодо призначення та проведення перевірки організаційного забезпечення діяльності Ржищевського міського суду Київської області. А також проведення аудиту належного автоматизованого розподілу в місцевих загальних судах за 2019 - 2023 роки справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які стосувалися питань, пов’язаних із громадянством України.

Запропонувати апеляційним судам (із розгляду цивільних справ) здійснити аналіз судової статистики, вивчити та узагальнити судову практику за 2019 - 2023 роки щодо розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які стосувалися питань, пов’язаних із громадянством України.

Вища рада правосуддя