flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВС: наше спільне бачення щодо вирішення проблемних питань треба об’єднати в одному фокусі і продовжувати працювати як єдина система

30 квітня 2024, 17:44

Одним із пріоритетних завдань Верховного Суду є налагодження діалогу між судами всіх інстанцій для єдності та сталості судової практики. На цьому наголосив суддя, секретар судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у складі ВС Олег Васьковський під час робочої наради за участю суддів апеляційних господарських судів, які спеціалізуються на розгляді справ про банкрутство.

За його словами, подібні заходи дають змогу глибше зрозуміти проблематику та обговорити окремі питання щодо застосування норм матеріального і процесуального права, а також визначити основні напрями роботи апеляційних судів у взаємодії з КГС ВС.

Як зауважив Олег Васьковський, майже п’ять років застосування суддями відповідної спеціалізації Кодексу України з процедур банкрутства – це досить значний проміжок часу, за який вже напрацьовано кількісні і якісні показники діяльності.

Станом на 2019 рік правосуддя у господарських справах забезпечувало 46 суддів апеляційних судів і 119 суддів місцевих судів, які спеціалізуються на розгляді справ про банкрутство. Станом на сьогодні ця цифра становить 58 і 95 суддів відповідно. Отже, спостерігається збільшення навантаження, зокрема на профільних суддів апеляційної інстанції.

Також секретар судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС звернув увагу учасників наради на основну мету конкурсного процесу та процедур банкрутства – найбільш повне задоволення вимог кредиторів, яка досягається, зокрема, шляхом вирішення всіх спорів за участю боржника в межах справи про банкрутство (ст. 7 КУзПБ), та розкрив деякі питання її правозастосування.

Олег Васьковський поінформував, що у Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт «Про внесення змін до статті 19 Кодексу адміністративного судочинства України щодо адміністративної юрисдикції спорів, стороною в яких є платник податків, щодо якого порушено справу про банкрутство» (реєстр. № 11128 від 26 березня 2024 року), яким передбачається встановити, що спір щодо оскарження рішень контролюючого органу, в якому стороною є платник податків, стосовно якого порушено справу про банкрутство, розглядається судами адміністративної юрисдикції.

В парламенті зареєстровано також альтернативний законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо юрисдикції спорів, стороною в яких є платник податків, щодо якого порушено справу про банкрутство)» (реєстр. № 11128-1 від 10 квітня 2024 року), яким, на думку секретаря профільної палати, якраз і пропонується усунути стан правової невизначеності, припинити дискримінацію держави як кредитора у справі про банкрутство та уникнути завдання збитків державному бюджету.

Під час виступу Олег Васьковський навів аналітичні дані щодо стану здійснення правосуддя у справах про банкрутство за 2021–2023 роки, зауважив про наближення показників розгляду справ про банкрутство у господарських судах до показників «довоєнного» 2021 року та відмітив тенденцію до значного збільшення справ про неплатоспроможність фізичних осіб та банкрутство юридичних осіб, яка обумовлена зміною в економічному середовищі країни.

Доповідач також звернув увагу учасників робочої наради на необхідність здійснення судами апеляційних інстанцій аналізу судової практики та статистики, особливо в тих категоріях справ про банкрутство, судові рішення в яких не підлягають касаційному оскарженню, та необхідність інформування про здійснений аналіз як місцеві господарські суди округу, так і ВС.

«Наше спільне бачення щодо вирішення проблемних питань треба об’єднати в одному фокусі і продовжувати працювати як єдина система», – резюмував Олег Васьковський.

Окрім іншого, учасники наради обговорили стан здійснення правосуддя з розгляду справ про банкрутство апеляційними господарськими судами у 2023 році, нагальні проблеми, які виникають у справах про банкрутство (неплатоспроможність) під час збройної агресії проти України, питання щодо практичного застосування положень КУзПБ і ГПК України під час апеляційного розгляду справ про банкрутство та шляхи їх вирішення.

До дискусії долучилися судді судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Володимир Погребняк, Сергій Жуков, Валерій Картере, Костянтин Огороднік, Володимир Білоус, суддя Великої Палати ВС Олександр Банасько, керівник секретаріату КГС ВС Наталія Пляс, представники управління аналітичної та правової роботи Олеся Лукомська, Оксана Загацька, Олена Кармазіна, начальник відділу забезпечення роботи палати для розгляду справ про банкрутство Людмила Кононець, а також керівництво та судді апеляційних господарських судів України.