flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Використання штучного інтелекту в правосудді: представники ВС прочитали лекції в НШСУ

22 квітня 2024, 16:01

У межах Всеукраїнського семінару для суддів місцевих та апеляційних судів «Застосування штучного інтелекту (artificial intelligence) в правосудді: зарубіжний та вітчизняний досвід» з лекціями виступили суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Ян Берназюк і заступник керівника департаменту аналітичної та правової роботи Апарату Верховного Суду Геннадій Зеленов.

Учасники семінару розглянули штучний інтелект (ШІ) як основу цифрового судочинства та застосування його як допоміжну технологію в судочинстві. Дізналися про використання ШІ в діяльності Верховного Суду, а також обговорили вектори можливостей і ризиків використання ШІ для формування судової аргументації.

Суддя КАС ВС Ян Берназюк презентував доповідь «Штучний інтелект як основа цифрового судочинства: помічник чи майбутній конкурент судді?». Він зазначив, що національне законодавство не передбачає можливості заміни судді ШІ, проте залишається питання для обговорення про часткове залучення ШІ до судової системи.

У межах доповіді обговорили питання щодо використання сьогодні ШІ судами для підготовки судових рішень і, за умови такого використання, – щодо необхідності маркування судового рішення, виготовленого за допомогою ШІ. Наслідком використання ШІ може бути перебування в зоні найбільшого ризику таких професій, як суддя, помічник судді, секретар судового засідання чи працівник апарату. І водночас виникає питання, чи потребуватиме офіційне залучення ШІ до правосуддя внесення змін до Конституції України та інших законів. Окрім цього, дискусійним залишається питання про збереження приватності персональних даних і матеріалів справи при здійсненні запиту до ШІ.

Ян Берназюк зауважив, що є завдання, які можуть вже тепер або в недалекому майбутньому реалізовуватися за допомогою ШІ. Серед них – пошук актуальної практики Верховного Суду та перевірка релевантності законодавства. За відсутності практики ВС стосовно конкретного спору чи правовідносин можна добирати релевантну практику ЄСПЛ. Також, опрацювавши інформацію, ШІ може виявляти підстави для ініціювання відкриття зразкової справи, граматичні та логічні помилки у проєктах судових рішень. Крім того, може надавати особі на етапі подання процесуального документа інформацію про початок відліку процесуальних строків, вручення повідомлення, розмір судового збору, повноту поданих документів (відповідно до вимог процесуального закону).

Під час заходу учасники обговорили питання щодо процесуальної економії, якої можна досягти, якщо визнати, що ШІ може виконувати рутинну (машинну) роботу. Також аналізували питання, які стосуються об’єктивності та неупередженості ШІ, відзначивши, що ШІ не має емоцій і, можна припустити, він може бути більш об’єктивний, ніж суддя – жива істота. Ян Берназюк зауважив, що машинне опрацювання документів здатне швидше виявити практику та правову позицію щодо поставленого питання.

Геннадій Зеленов розповів про використання ШІ в діяльності Верховного Суду. Доповідач, зокрема, ознайомив слухачів із Базою правових позицій Верховного Суду, яка поєднує унікальне контентне наповнення та новітні технології добору релевантної практики. Так, у 2023 році було презентовано оновлення Бази правових позицій Верховного Суду, що полягає у вдосконаленні інструментів пошуку релевантної практики ВС та ЄСПЛ. І завдяки застосуванню ШІ разів у десять покращився пошук релевантної судової практики в цій Базі. Крім того, Геннадій Зеленов продемонстрував, як працюють інструменти пошуку Бази.

Із презентацією Яна Берназюка можна ознайомитись за посиланням – https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/2024_prezent/artificial_intelligence_bernaziuk.pdf.

Захід організувала Національна школа суддів України.