flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Практика вирішення публічно-правових спорів щодо реалізації соціальних прав особи: судді КАС ВС взяли участь у всеукраїнському семінарі

12 квітня 2024, 14:17

Конституційні гарантії соціальних прав особи та їх захист адміністративним судом, нова практика Верховного Суду у справах за позовами до Пенсійного фонду України, одноразова грошова допомога військовослужбовцям і прирівняним до них особам, процесуальні аспекти спорів у соціальній сфері – такі питання висвітлили судді Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді на всеукраїнському семінарі для суддів окружних та апеляційних адміністративних судів «Практика вирішення публічно-правових спорів щодо реалізації соціальних прав особи».

У вітальному слові голова КАС ВС Михайло Смокович наголосив на актуальності обраної тематики, важливості та необхідності вирішення публічно-правових спорів щодо реалізації соціальних прав особи. Зокрема, зауважив, що у зв’язку з тим, що в державі триває правовий режим воєнного стану і внаслідок повномасштабного вторгнення російського агресора до участі в бойових діях залучається все більше військовослужбовців, прогнозується збільшення публічно-правових спорів щодо захисту соціальних прав військовослужбовців. Це свідчить і про необхідність напрацювання правових позицій у відповідній категорії справ.

Секретар судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав КАС ВС Андрій Рибачук виступив з лекцією про конституційні гарантії соціальних прав особи та їх захист адміністративним судом. У своїй доповіді він зазначив, що в сучасній теорії поколінь прав людини, окрім невідчужуваних особистих (громадянських) і політичних прав, соціально-економічних прав та колективних прав, існує четверте покоління прав – цифрові права, які з’явились у зв’язку з появою та розвитком нових технологій. Андрій Рибачук вказав, що з-поміж усіх прав людини пріоритетними є соціальні права і що інтерес громадян до захисту цієї категорії прав викликає велику кількість судових спорів.

Лекція судді ВС у КАС Олександра Стародуба була присвячена презентації та аналізу актуальної практики Верховного Суду в справах за позовами до Пенсійного фонду України. Доповідач акцентував на тому, що законодавство щодо соціальних прав весь час змінюється, відповідно, зумовлює виникнення нових спорів і формування практики, зокрема й у Верховному Суді.

Олександр Стародуб презентував аудиторії огляд рішень, ухвалених у складі колегій суддів ВС у КАС, у складі судової палати, а також зразкові справи.

Суддя звернув увагу на те, що судова палата ВС відступила від висновку, викладеного раніше, сформулювавши висновок про те, що суми індексації грошового забезпечення поліцейських не належать до щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) і не підлягають зазначенню в довідці про розмір грошового забезпечення, що враховується для перерахунку пенсій для осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ (міліції) при її формуванні.

Також судова палата ВС відступила від раніше сформованого висновку щодо початку перебігу строку звернення до суду з позовом про виплату компенсації втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати та дійшла протилежного висновку про те, що з першого дня наступного місяця після отримання заборгованості з виплати пенсії за попередні періоди особа вважається такою, що повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи законних інтересів, і з цього дня починається перебіг шестимісячного строку звернення з позовом до суду.

Крім цього, Олександр Стародуб повідомив про те, що були розглянуті зразкові справи щодо розміру щорічної разової грошової виплати до Дня Незалежності України у 2023 році особам з інвалідністю внаслідок війни, і про зменшення розміру надбавки за особливості проходження служби та премії, які зазначаються в довідках про грошове забезпечення військовослужбовців. Суддя звернув увагу, що рішення в цих справах не набрали законної сили.

У презентації судді ВС у КАС Анни Бучик йшлося про проблемні питання одноразової грошової допомоги військовослужбовцям і прирівняним до них особам. Враховуючи актуальність теми доповіді, суддя зробила добірку нормативно-правових актів, що регулюють це питання. Також вказала на правові позиції у справах щодо призначення і виплати одноразової грошової допомоги військовослужбовцям, прирівняним до них особам та поліцейським.

Суддя розповіла про висновок КАС ВС, сформульований у постанові від 10 січня 2024 року у справі № 640/14290/20 про право на отримання одноразової грошової допомоги згідно із Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» у випадку отримання позивачем одноразової грошової допомоги на підставі іншого Закону. У цій справі Верховний Суд виснував, що законодавством передбачено для одержувача одноразової грошової допомоги право вибору підстави її виплати у разі, коли одержувачі одноразової грошової допомоги одночасно мають право на отримання одноразової грошової допомоги, передбаченої Законом № 3551-ХІІ, та одноразової грошової допомоги відповідно до інших законів.

У своїй доповіді суддя ВС у КАС Ян Берназюк визначив процесуальні аспекти, які стосуються спорів у соціальній сфері. Під час жвавої дискусії обговорили питання щодо процесуального правонаступництва на стадії виконання судового рішення, зміни способу виконання судового рішення у спорах, пов’язаних із соціальним захистом фізичної особи, зловживання процесуальним правами у формі «штучного» оскарження судового рішення в апеляційному та касаційному порядку, а також інші питання, що виникають у спорах, пов’язаних із соціальним захистом фізичної особи.

Із презентацією Андрія Рибачука можна ознайомитися за посиланням – https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/2024_prezent/Prezent_Konst_garant_soc_prav.pdf.

Презентація Олександра Стародуба: https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/2024_prezent/Prezent_praktika_PFU.pdf.

Із презентацією Анни Бучик можна ознайомитись за посиланням – https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/2024_prezent/Prezent_odnorazova_grosh_dopomoga.pdf.

Презентація Яна Берназюка – https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/2024_prezent/social_litigation_procedural_aspect_prezent.pdf

Семінар організувала Національна школа суддів України.