flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники КГС ВС обговорили проблемні питання розгляду корпоративних спорів

08 березня 2024, 15:29

У межах всеукраїнського семінару для суддів і помічників суддів місцевих та апеляційних господарських судів «Корпоративні спори: актуальна судова практика та проблемні питання розгляду спорів цієї категорії» з лекціями виступили суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді Олена Кібенко і керівниця управління аналітичної та правової роботи КГС департаменту аналітичної та правової роботи Апарату ВС Олеся Лукомська.

Суддя КГС ВС висвітлила роль належного та ефективного способу захисту корпоративних прав у господарському судочинстві.

Доповідачка пояснила, в чому полягає різниця між належним і ефективним способами захисту, наголосивши на важливості розмежування цих категорій. Належний – означає передбачений законом чи договором, при цьому йдеться не лише про ст. 16 ЦК України та ст. 20 ГК України, але й про спеціальні норми. Водночас якщо спеціальна норма передбачає певний спосіб захисту, то такий припис превалює, порівняно із загальними переліками способів захисту.

Аналізуючи судову практику з вирішення корпоративних спорів, Олена Кібенко зазначила, у яких випадках найчастіше спосіб захисту визнається неефективним: коли він не вирішує спір остаточно і виникає потреба у поданні нових позовів, не відновлює права позивача та порушує права третіх осіб.

Детальніше – у презентації Олени Кібенко.

З огляду на статистичні дані розгляду КГС ВС корпоративних спорів за 2021-2023 роки, які навела доповідачка, спори щодо визнання недійсними рішень органів юридичних осіб стабільно зберігають лідируючі позиції та становлять у середньому 40% від усіх корпоративних спорів. Також статистичні дані показують, що майже 50% судових рішень оскаржених до КГС ВС за такими спорами, залишаються без змін. Це свідчить про те, що у судовій практиці сформувалася низка усталених підходів до вирішення цієї категорії спорів.

Олеся Лукомська висвітлила основні правові висновки ВС на підставі аналізу судових рішень 2018-2024 щодо правової природи рішень органів управління юридичних осіб; легітимності таких рішень; належних способів захисту у разі, коли позивач вважає свої права порушеними рішенням органів юридичної особи.

Також вона акцентувала увагу на правових позиціях ВС, сформованих з метою уникнення формалізму у вирішенні спорів, пов’язаних з оскарженням рішень органів юридичних осіб та дотримання балансу інтересів усіх сторін спору.

Детальніше – у презентації Олесі Лукомської

Семінар організувала Національна школа суддів України.