flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВС висвітлила практику щодо спорів за участю Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

18 березня 2024, 12:06

Суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді Ганна Вронська виступила з лекцією в межах семінару для помічників суддів і працівників апаратів місцевих та апеляційних господарських судів «Практика розгляду господарськими судами спорів, що виникають із кредитних правовідносин».

У доповіді суддя зосередила увагу на судовій практиці щодо спорів за участю Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Законодавство України передбачає досить широкі можливості притягнення до відповідальності пов'язаних осіб банку за спричинені збитки.

У ч. 5 ст. 52  Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» зазначено, що в разі виявлення шкоди (збитків), завданої банку, Фонд звертається з вимогою про відшкодування на користь Фонду шкоди (збитків), завданої банку, до:

  • пов’язаної з банком особи та/або іншої особи, рішеннями, діями (в тому числі вчиненими правочинами, операціями, укладеними договорами) та/або бездіяльністю якої завдано шкоди (збитків) банку;
  • та/або пов’язаної з банком особи, та/або іншої особи, яка внаслідок таких рішень, дій (в тому числі правочинів, операцій, договорів) або бездіяльності прямо чи опосередковано отримала майнову вигоду.

Такі позови до фізичних осіб ФГВФО раніше пред'являв до місцевих загальних судів за правилами цивільної юрисдикції. Однак ВП ВС у 2018 році прийняла низку постанов, у яких віднесла розгляд такої категорії справ до господарської юрисдикції.

За статистичними даними КГС ВС спостерігається збільшення постанов, ухвалених судовою палатою для розгляду справ щодо корпоративних спорів‚ корпоративних прав та цінних паперів КГС ВС у цій категорії спорів. Так, у 2022 році КГС ВС було ухвалено 7 постанов, а в 2023 році – 16 постанов.

З відповідними правовими висновками ВП ВС й актуальною практикою КГС ВС можна ознайомитися за посиланням https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/2024_prezent/Prezent_spor_ychast_fgvfo_VS.pdf.

Захід організувала Національна школа суддів України.