flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про особливості розгляду кримінальних проваджень щодо кримінальних правопорушень, передбачених статтями 286, 286-1 КК України, розповіли судді ВС

06 березня 2024, 11:38

Судді Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Ігор Іваненко та Сергій Фомін прочитали лекції в межах семінару для суддів і помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів «Судовий розгляд кримінальних проваджень щодо кримінальних правопорушень, передбачених ст. ст. 286, 286-1 КК України».

Тема виступу Ігоря Іваненка – «Аналіз окремих аспектів судової практики розгляду кримінальних проваджень щодо злочинів, передбачених ст. ст. 286, 286-1 КК України, Касаційним кримінальним судом у складі Верховного Суду у 2022–2023 роках».

Суддя розповів про актуальну судову практику ККС ВС за 2022–2023 роки у цій категорії справ, зосередившись, зокрема, на окремих питаннях застосування закону України про кримінальну відповідальність та кримінального процесуального закону у цих провадженнях.

На прикладі деяких розглянутих ККС ВС проваджень доповідач поінформував про те, які існують загальні тенденції судової практики щодо застосування положень статей 69, 75, 76 КК України у кримінальних провадженнях за статтями 286, 286-1 КК України у зв’язку з особливостями, зумовленими воєнним станом. Правові позиції щодо цих питань можна знайти в постановах від 9 червня 2022 року у справі № 357/3/21, від 8 вересня 2022 року у справі № 504/4159/20, від 30 листопада 2022 року у справі № 450/2953/20.

Зацікавленість аудиторії викликало й питання стосовно можливості призначення додаткового покарання у виді позбавлення права керувати транспортними засобами особам, які раніше не отримували посвідчення водія. Позицію щодо цього висловила об'єднана палата ККС ВС у постанові від 4 вересня 2023 року в провадженні № 702/301/20.

На семінарі обговорили також питання про те, які дії водія на порушення вимог ПДР України, вчинені під час його перебування за кермом транспортного засобу, що не рухався, можуть бути кваліфіковані за ч. 1 ст. 286 КК України.

Крім цього, лектор розповів про особливості застосування деяких норм КПК України у справах щодо порушення правил безпеки дорожнього руху.

Зокрема, доповідач звернув увагу на аспекти розмежування слідчого експерименту як окремої слідчої дії та ситуаційного моделювання як методу пізнання, який застосовується експертом у ході проведення експертизи.  

Він зазначив, що в постанові ККС ВС від 10 серпня 2023 року у справі № 706/1113/20 зроблено висновок, що ситуаційне моделювання як метод дослідження ситуацій не є слідчою дією та включає в себе побудову моделі реальної ситуації і проведення за її допомогою різноманітних експериментів. Ситуаційне моделювання виступає з одного боку як форма пізнавальної діяльності, з іншого – як метод пізнання.

Крім цього, лектор розповів слухачам про окремі аспекти доказування факту перебування особи у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння при вчиненні вказаних вище кримінальних правопорушень. Він зауважив, що такий факт може бути доведений за допомогою різних джерел доказування, якими виступають, крім висновку експерта, показання, документи та речові докази.  

Суддя Верховного Суду у ККС ВС Сергій Фомін висвітлив тему «Окремі питання розгляду та вирішення цивільного позову у кримінальному провадженні», проаналізувавши судову практику ККС ВС щодо вирішення цивільного позову у кримінальному провадженні.

Доповідач окреслив загальні питання щодо відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, навів приклад застосування деяких положень законодавства про страхування, розповів про стягнення процесуальних витрат, а також про особливості стягнення моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

Раніше Сергій Фомін вже висвітлював судову практику щодо розгляду цивільного позову у кримінальному провадженні.