flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду прочитали лекції в межах програми підготовки та підвищення рівня кваліфікації помічників суддів ВС у КАС

05 березня 2024, 14:54

Судді Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Андрій Жук, Наталія Коваленко і Ян Берназюк виступили з лекціями в межах програми підготовки та підвищення рівня кваліфікації помічників суддів ВС у КАС.

Андрій Жук прочитав лекцію на тему «Застосування функціоналу Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та її окремих модулів під час розгляду адміністративних справ».

Лектор нагадав, що відповідно до ч. 6 ст. 18 КАС України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, судові експерти, органи державної влади й інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов’язковому порядку.

Крім того, з 20 лютого 2024 року з’являється обов’язок для реєстрації кабінетів і їх використання в обов’язковому порядку в разі звернення до суду в електронному вигляді для юридичних осіб приватного права, які зареєстровані за законодавством України.

Водночас слід пам’ятати, що відповідно до ч. 8 ст. 18 КАС України реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі в порядку, визначеному цим Кодексом.

Суддя також розповів про наслідки, які застосовуються судами до осіб, зобов’язаних зареєструвати електронний кабінет, але які не зареєстрували його.

Презентація Андрія Жука доступна за посиланням – https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/2024_prezent/Prezent_3200.pdf

Про структуру судового рішення в адміністративному судочинстві розповіла Наталія Коваленко.

На прикладі взаємодії судді та його офісу доповідачка висвітлила алгоритм роботи над судовим рішенням. Зокрема, йшлося про вивчення помічником судді касаційної скарги, матеріалів справи, практики Верховного Суду в зазначеній категорії справ. Суддя додала, що залежно від складності справи суддя-доповідач може сформулювати перелік дій, які необхідно виконати помічнику в процесі підготовки до написання проєкту рішення (звернення до правового управління, Науково-консультативної ради при ВС тощо).

Лекторка звернула увагу на обов’язкові елементи судового рішення суду касаційної інстанції. Якісне судове рішення, як зазначила Наталія Коваленко, – це законно обґрунтоване, належно та логічно структуроване, написане простою мовою рішення. Його суть не втрачається за деталями, воно зрозуміле для читача, зокрема для сторони, яка отримала відмову суду.

Наталія Коваленко розповіла про структуру рішення, яке має відповідну рубрикацію про рух справи, обставини справи, оцінку судів попередніх інстанцій, доводи касаційної скарги та відзиву, джерела права, позицію і висновки ВС. При цьому передбачено такі варіанти впорядкування судових рішень: хронологічний, тематичний, за запитаннями.

У межах лекції суддя також дала поради щодо написання юридичного тексту.

Із презентацією Наталії Коваленко можна ознайомитися за посиланням – https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/2024_prezent/Prezent_Algorutm_syd_rish.pdf.

Ян Берназюк висвітлив питання щодо письмового провадження та права бути почутим у контексті принципу процесуальної економії і доступу до правосуддя. Зокрема, йшлося про те, як гарантувати гласність судового процесу, якщо справа розглядається в письмовому провадженні, яка різниця між попереднім розглядом справи та письмовим провадженням за наявними у справі матеріалами, які критерії розмежування зловживання особою процесуальними правами у вигляді відмови перейти до розгляду справи в письмовому провадженні.

Лектор розповів про переваги письмового провадження, серед яких: ефективність; об’єктивність; економія часу й ресурсів. Як зазначив суддя, хоча письмове провадження і має свої переваги, важливо також ураховувати деякі недоліки такого провадження (обмеженість взаємодії, віддаленість від процесу тощо).

Ян Берназюк також нагадав, що відповідно до статей 311 і 345 КАС України суди апеляційної та касаційної інстанцій можуть розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами в разі:

  • відсутності клопотань від усіх учасників справи про розгляд справи за їх участю;
  • неприбуття жодного з учасників справи в судове засідання, хоча вони були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання;
  • перегляду ухвал судів першої (апеляційної) інстанцій;
  • перегляду рішень суду першої інстанції (постанов апеляційної інстанції) у справах, розглянутих за правилами спрощеного позовного провадження.

Якщо під час письмового провадження за наявними у справі матеріалами суд касаційної інстанції дійде висновку про те, що справу необхідно розглядати в судовому засіданні, то він призначає її до касаційного розгляду в судовому засіданні, зазначив спікер.

Детальніше – у презентації Яна Берназюка: https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/2024_prezent/paper_trial_bernaziuk.pdf

Захід організувала Національна школа суддів України.