flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прийняв рішення? Уклади договір.

24 квітня 2024, 12:19

Бездіяльність продавця щодо укладення з покупцем договору купівлі-продажу є порушенням «правомірних очікувань» на отримання у власність земельної ділянки в порядку, встановленому чинним законодавством України.

7 лютого 2023 року фізична особа-підприємець звернулася з позовною заявою про визнання договору купівлі-продажу земельної ділянки укладеним.

В обґрунтування своєї вимоги, позивач зазначав, що звертався через ЦНАП до Чернівецької міської ради із клопотанням щодо проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки та укладення договору купівлі-продажу вищевказаної ділянки, водночас, надаючи згоду на укладення договору про оплату авансового внеску.

Рішенням сесії Чернівецької міської ради надано дозвіл на проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки згаданої вище, яким і було уповноважено департамент урбаністики та архітектури міської ради укласти договір про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки.

На виконання рішення органу місцевого самоврядування і вимог статті 128 Земельного кодексу України, між сторонами був укладений договір про сплату авансового внеску за земельну ділянку, внаслідок якого, позивач сплатив грошові кошти (аванс).

Згідно із статтею 22 Закону України "Про оцінку земель" передбачено, що звіти з експертної грошової оцінки земельних ділянок підлягають рецензуванню. Рецензування звіту з експертної грошової оцінки земельних ділянок здійснюється у разі обов`язкового проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок, а також на вимогу заінтересованих осіб та в інших випадках, визначених законом. Підставою для рецензування звіту з експертної грошової оцінки земельних ділянок на вимогу заінтересованих осіб є їх письмове звернення до осіб, яким відповідно до цього Закону надано право здійснювати рецензування.

Отже, у зв`язку із продажем спірної земельної ділянки, Земельний кодекс України вимагає обов`язкового проведення експертної грошової оцінки ділянки, а також обов`язковим є рецензування звіту з експертної грошової оцінки такої ділянки. Проте, в поданому відповідачем звіті, складеним ПП "Інвестиційно-експертним центром", відсутня така рецензія, а тому він не може бути прийнятий судом до уваги.

Таким чином, враховуючи прийняття Чернівецькою міською радою рішення, яким вирішено продати позивачу земельну ділянку комунальної власності, відмову відповідача в укладенні такого договору, за наявності визначених його істотних умов, суд визнав безпідставною та задовольнив позовні вимоги у повному обсязі.

Західний апеляційний господарський суд погодився з такою позицією Господарського суду Чернівецької області у своїй постанові від 10.10.2023.

З повним текстом рішення суду можна ознайомитись за посиланням.