flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома: Споживчого гаражного кооперативу "Екіпаж" (61064, м. Харків, вул. Полтавський шлях, 155, кв. 209)

26 квітня 2024, 09:44

До відома: Споживчого гаражного кооперативу "Екіпаж" (61064, м. Харків, вул. Полтавський шлях, 155, кв. 209)

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

 

"24" квітня 2024 р.

м. Харків

Справа № 922/1372/24

 

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Ольшанченка В.І.,

розглянувши матеріали

позовної заяви  

 Нестеренка Михайла Юрійовича (64144, Харківська обл, Первомайський р-н, с. Кортамиш, вул. Садова, 7)     

 

до  

 Споживчого гаражного кооперативу "Екіпаж" (61064, м. Харків, вул. Полтавський шлях, 155, кв. 209)    

 

про

визнання протиправним та скасування наказу,

 

ВСТАНОВИВ:

 

Нестеренко М.Ю. (позивач) надав Господарському суду Харківської області позовну заяву до СГК "Екіпаж" (відповідач), в якій просить визнати протиправним та скасувати наказ Споживчого гаражного кооперативу "Екіпаж" від 26.01.2024 №2/01-2024 про зміну статусу члена кооперативу на статус учасника діяльності Кооператива.

Подані матеріали позовної заяви господарський суд вважає достатніми для їх прийняття до розгляду та відкриття провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

До позовної заяви позивач додав ще клопотання про витребування доказів, в якому посилаючись на відсутність відповіді на запит адвоката до відповідача, просить суд зобов'язати відповідача надати суду наступні інформацію та документи:

  1. копію наказу №2/01-2024 від 26.01.2024 Про зміну статусу членів кооперативу на статус учасників діяльності кооперативу Нестеренко М.Ю. та Нестеренко Ю.С.;
  2. копію Статуту СГК “Екіпаж”;
  3. копію протоколу про обрання та наказу про призначення голови кооперативу Пазнікова І.В.;
  4. документи, які свідчать про невиконання Нестеренко М.Ю. та/або Нестеренко Ю.С. обов’язків членів кооперативу (та/або як зазначено в повідомленні про причетність до розкрадання);
  5. копію Положення про учасників діяльності кооперативу;
  6. копію Положення про виконавчий орган;
  7. вказати які конкретно порушення були допущені Нестеренко Ю.С. та Нестеренко М.Ю., та які строки було встановлено на їх усунення, надати докази отримання Нестеренко М.Ю. копії наказу №2/01-2024 від 26.01.2024 про зміну статусу члена кооперативу, та/або ознайомлення з ним;
  8. копію рішення про припинення відносин з учасником діяльності кооперативу, прийняте у відношенні Нестеренко М.Ю. згідно п. 5.12 Статуту, якщо таке приймалось.

Відповідно до ч. 1 – 3 ст. 81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

У клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено:

1) який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів);

2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати;

3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа;

4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу;

5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

У клопотанні про витребування судом групи однотипних документів як доказів додатково зазначаються ознаки, що дозволяють ідентифікувати відповідну групу документів.

Проте позивачем не вказано обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати, а також підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа.

До того ж, позивач не вказав ознаки, що дозволяють ідентифікувати відповідну групу документів, а саме дати прийняття (затвердження) та номер: Статуту; Положення про учасників діяльності кооперативу; Положення про виконавчий орган; копії протоколу про обрання та наказу про призначення голови кооперативу Пазнікова І.В.; документів, які свідчать про невиконання Нестеренком М.Ю. та/або Нестеренком Ю.С. обов’язків членів кооперативу (та/або як зазначено в повідомленні про причетність до розкрадання).

Також не надано доказів існування та наявності документів, які просить зобов’язати відповідача надати, у відповідача.

Крім того, позивач подав клопотання, в якому просить зобов’язати відповідача надати документи, а не витребувати їх у нього.

Таким чином, подане позивачем клопотання про витребування доказів не відповідає вимогам статті 81 ГПК України.

За таких обставин, суд вважає за необхідне відхилити клопотання позивача про витребування доказів.

Керуючись статтями 12, 81, 120, 176, 232 - 235 Господарського процесуального кодексу України,

 

УХВАЛИВ:

 

  1. 1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі №922/1372/24.
  2. Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.
  3. Підготовче засідання призначити на 20 травня 2024 року о 14:00, про що повідомити учасників справи.
  4. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: 61022, місто Харків, майдан Свободи 5, 8-й під’їзд, 1-й поверх, зал № 129.
  5. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: 61022, місто Харків, майдан Свободи 5, 8-й під’їзд, 1-й поверх, зал № 129.
  6. 1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі №922/1372/24.
  7. Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.
  8. Підготовче засідання призначити на 20.05.2024 о 14:00 год, про що повідомити учасників справи.
  9. Відхилити клопотання позивача про витребування доказів.
  10. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: 61022, місто Харків, майдан Свободи 5, 8-й під’їзд, 1-й поверх, зал № 129.
  11. Встановити позивачу десятиденний строк з дня вручення цієї ухвали для подання Господарському суду Харківської області: письмове правове обґрунтування позовних вимог та відповідності способу захисту вимогам закону.
  12. Встановити відповідачу п’ятнадцятиденний строк з дня вручення цієї ухвали для подання Господарському суду Харківської області: відзиву на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам статті 165 ГПК України, і всіх письмових та електронних доказів, висновків експертів і заяв свідків, що підтверджують заперечення проти позову; витягу державного реєстратора з ЄДР станом на час розгляду справи; належним чином засвідчених: копії наказу №2/01-2024 від 26.01.2024 Про зміну статусу членів кооперативу на статус учасників діяльності кооперативу Нестеренку М.Ю. та Нестеренку Ю.С.; копії Статуту СГК “Екіпаж”; копії протоколу про обрання та наказу про призначення голови кооперативу Пазнікова І.В.; копії Положення про учасників діяльності кооперативу; копії Положення про виконавчий орган; копії рішення про припинення відносин з учасником діяльності кооперативу, прийняте у відношенні Нестеренка М.Ю. згідно п. 5.12 Статуту, якщо таке приймалось; документів, які свідчать про невиконання Нестеренком М.Ю. та/або Нестеренком Ю.С. обов’язків членів кооперативу (та/або як зазначено в повідомленні про причетність до розкрадання); доказів отримання Нестеренком М.Ю. копії наказу №2/01-2024 від 26.01.2024 про зміну статусу члена кооперативу, та/або ознайомлення з ним.
  13. Встановити позивачу п'ятиденний строк з дня отримання відзиву на позовну заяву для подання Господарському суду Харківської області відповіді на відзив, яка повинна відповідати вимогам ст. 166 ГПК України.
  14. Встановити відповідачу п'ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання Господарському суду Харківської області заперечення, яке повинно відповідати вимогам ст. 167 ГПК України.
  15. Встановити учасникам справи строк до 17.05.2024 на подання Господарському суду Харківської області заяв чи клопотань, пов’язаних з розглядом справи.

 

Роз’яснити учасників справи, що всі заяви, клопотання та докази мають бути подані до Господарського суду Харківської області належним чином засвідчені відповідно до ст. 91 ГПК України та ДСТУ 4163-2020.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі з сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://reyestr.court.gov.ua, а також на сайті суду (inbox@hr.arbitr.gov.ua) та за допомогою Телеграм-бота Господарського суду Харківської області https://t.me/GospSud_kh_bot.

Заяви по суті справи, заяви з процесуальних питань, клопотання, пояснення, додаткові письмові докази, висновки експертів, можуть бути ними подані в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі "Електронний суд", поштою на офіційну адресу суду або дистанційними засобами зв`язку.

Суд звертає увагу сторін, що документи, отримані судом електронною поштою без електронного цифрового підпису або каналами факсимільного зв`язку, не належать до офіційних. Враховуючи зазначене, такі документи є неналежно оформленими, відтак не належить до офіційних і судом залишаються без розгляду.

 

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Повне судове рішення складено та підписано 24.04.2024.

 

Суддя

 

     В.І. Ольшанченко

 

Примітка: У зв’язку з початком тестової експлуатації підсистеми «Електронний суд» з 01.01.2019, відповідно до Розділу XI «Положення про автоматизовану систему документообігу суду» приймання та реєстрація надісланих учасниками судових процесів електронних процесуальних документів повинна здійснюватися з Електронних кабінетів, які вони мають створити в «Електронному суді» за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua. Після запровадження роботи Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи приймання через офіційну поштову скриньку суду процесуальних документів та документів, що стосуються розгляду справ здійснюватися не буде.