flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щорський районний суд Чернігівської області відмовив Органу опіки та піклування у позбавленні батьківських прав батьків малолітньої дитини

17 серпня 2023, 12:37

У лютому 2023 року до  Щорського районного суду  Чернігівської області  звернувся Орган опіки та піклування однієї з міських рад Чернігівської області з метою соціального захисту прав і законних інтересів малолітньої дитини про позбавлення батьківських прав обох батьків.

В обгрунтування позову орган опіки та піклування зазначив, що відповідачі належним чином не виконують батьківські обов’язки. Суд розглядав справу протягом шести місяців та  вислухавши учасників справи, дослідивши матеріали справи в їх сукупності 08.08.2023 року виніс рішення, яким  відмовив Органу опіки та піклування у позбавленні батьківських прав батьків малолітньої дитини, наголосивши на тому, що суд не може  розцінювати неналежне матеріальне забезпечення, санітарно-гігієнічні умови, як свідоме нехтування батьками своїх обов’язків,  бо  і держава в особі органу місцевого самоврядування відповідно до вимог ст. 47 Конституції України повинна сприяти громадянам, які потребують соціального захисту у покращенні їх житлово-побутових умов, у придбанні житла безоплатно або за доступну для них плату відповідно до закону, що вимагає рішенні Європейського суду з прав людини від 16.07.2015 р. у справі «Мамчур проти України». Позбавлення батьківських прав є крайнім заходом, та можливе в разі доведення умисного ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків.

Рішенням суду попереджено відповідачів про необхідність змінити ставлення до виховання малолітньої дитини.

На даний час рішення не набрало законної сили, на нього може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.