flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги користувачів судових послуг.

13 жовтня 2021, 13:17

Відповідно до наказу ДСА України від 22.12.2018 №628 «Про проведення тестування підсистеми «Електронний суд» у місцевих та апеляційних судах розпочалась експлуатація підсистеми «Електронний суд» в тестовому режимі.

З цього часу місцеві та апеляційні суди у ході тестового режиму експлуатації підсистеми "Електронний суд" керуються вимогами Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26 листопада 2010 року № 30 (із змінами і доповненнями), у частині функціонування підсистеми електронного суду.

Згідно з вимогами розділу XI Положення про автоматизовану систему документообігу суду, приймання та реєстрація надісланих до суду учасниками судового процесу процесуальних документів повинні здійснюватись з офіційних електронних адрес (Електронних кабінетів), які вони мають створити в Електронному суді, розміщеному за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua.

З метою полегшення реєстрації учасників процесу та користувачів судових послуг, просимо перейти за посиланням https://court.gov.ua/press/news/926510/ з метою ознайомлення з покроковою інструкцією реєстрації у підсистемі ЄСІТС «Електронний суд».

Звертаємо вашу увагу, що відповідно до норм ЦПК України, КАС України та КПК України  в обов’язковому порядку в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі  (ЄСІТС) свої офіційні електронні адреси  реєструють адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, судові експерти, державні органи та органи місцевого самоврядування, суб’єкти господарювання державного та комунального секторів економіки реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в обов’язковому порядку. 

Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в  Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі  в добровільному порядку.

Разом з тим, зважаючи на вимоги  розділу XI Положення про автоматизовану систему документообігу суду щодо приймання та реєстрації надісланих до суду учасниками судового процесу процесуальних документів та висновок Великої Палати Верховного Суду 10 лютого 2021 року у справі № 9901/335/20, будь-яка реєстрація та обробка процесуальних документів, надісланих учасниками процесу до суду не з електронних адрес (Електронних кабінетів), створених в ЄСІТС, судом здійснюватись не буде.

А тому, з урахуванням викладеного, рекомендуємо всім користувачам судових послуг, в тому числі й тим, яких законом не зобов’язано реєструватись в підсистемі «Електронний суд», з метою подальшого ефективного використання її можливостей, завчасно зареєструватись в підсистемі «Електронний суд».

Отже, надсилання процесуальних документів до Щорського районного суду Чернігівської області в електронному вигляді передбачає використання сервісу «Електронний суд», розміщеному за вищевказаним посиланням, відповідно з попередньою реєстрацією офіційної електронної адреси (електронного кабінету) та з обов`язковим використанням власного електронного підпису.