flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики розгляду кримінальних проваджень по злочинах у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів у другому півріччі 2014 році

28 квітня 2015, 13:57

           На виконання плану роботи Ічнянського районного суду Чернігівської області за 2015 рік Ічнянським районним судом Чернігівської області з розгляду кримінальних справ проведено узагальнення щодо надходження та розгляду кримінальних справ про злочини сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів за друге півріччя 2014 року.

         Незаконний обіг наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів - діяння, пов'язані з культивуванням рослин, що містять наркотичні речовини, розробкою, виробництвом, відпуском, виготовленням, зберіганням, розподілом, торгівлею, використанням, переміщенням на території України та за її межі наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які здійснюються з порушенням вимог Закону України "Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів";

       Предметом злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів є, переважно, наркотики рослинного походження (маку снотворного, коноплі).             

     У 2014 році в провадженні Ічнянського районного суду Чернігівської області перебувало 119 кримінальних проваджень, з них справи про злочини у сфері незаконного обігу наркотичних засобів у відсотковому відношенні від загальної кількості справ становили 34,51 % - 29 справ.  

    

      Проведемо порівняння кількості злочинів, вказаної категорії, скоєних за перше та друге півріччя  2014 року.

 

І півріччя 2014 року

І півріччя 2014 року

Назва диспозиції статті ХІІІ розділу КК України “ Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів...”

Кількість

розглянутих

справ

Назва диспозиції статті ХІІІ розділу КК України “ Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів...”

Кількість

розглянутих

справ

307 ч. 1

-

307 ч. 1

-

307 ч. 2

1

307 ч. 2

2

309 ч. 1.

12

309 ч. 1.

6

309 ч. 2

-

309 ч. 2

2

310 ч. 1

-

310 ч. 1

4

310 ч. 2

-

310 ч. 2

1

317 ч. 1

-

317 ч. 1

-

         Одне кримінальне провадження перейшло залишком на 2015 рік.

            З наведених вище даних можна зробити висновок про те, що кількість скоєних злочинів за перше та друге півріччя  2014 року по злочинах у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення майже не змінилось.                        

4. Якість досудового розслідування.

            При проведенні аналізу кримінальних проваджень по злочинах у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, розглянутих судом за друге півріччя  2014 року встановлено, що вимоги діючого кримінального процесуального законодавства в процесі ведення досудового розслідування слідчими Ічнянського РВ УМВС України в Чернігівській області в цілому дотримувалися.

            Відомості у ЄДРДР слідчими Ічнянського РВ УМВС України в Чернігівській області вносилися своєчасно - невідкладно після реєстрації того чи іншого повідомлення чи заяви.

            Обгрунтоване  повідомлення про підозру особам, які скоїли кримінальне правопорушення вказаної категорії слідчими вручалися за короткий проміжок часу.                        

5. Строки підготовки судом проваджень по злочинах у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів

            Точне і неухильне додержання процесуальних строків та об’єктивний розгляд кримінальних справ є обов’язком суддів і вони несуть особисту відповідальність за своєчасний і якісний розгляд справ.

            Особливої уваги заслуговує положення КПК про дотримання розумного строку, яке є надзвичайно важливим для належного здійснення правосуддя.

            За  друге півріччя  2014 року Ічнянським районним судом Чернігівської області було розглянуто 15 кримінальних проваджень по злочинах у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.          

         Порушень ст. ст. 314, 316 КПК України в частинні дотримання строків як призначення  підготовчого засіданні так і призначення судового розгляду виявлено не було.

6. Кваліфікація злочинів.

  Законність і обґрунтованість вироків у справах, що розглядаються в цьому узагальненні, залежить насамперед від правильності кваліфікації злочинів.

 При постановленні обвинувального вироку та при призначенні покарання судді Ічнянського районного суду Чернігівської області вирішують два основних завдання. Перше з них пов'язане з кваліфікацією злочину, друге пов'язане з індивідуалізацією покарання у межах санкції статті Кримінального кодексу, за якою кваліфіковане діяння винного.

Узагальнення засвідчило, що суд в основному правильно встановлює вид наркотичного засобу, його розмір у ваговому вимірі, у чому спирається на висновки експертів та спеціалістів, та кваліфікує дії особи відповідно до встановленого.

Слід враховувати при кваліфікації дій особи за ч.1 ст.309 КК розмір наркотичного засобу, який у таких випадках має перевищувати невеликий розмір. Межа між невеликим розміром і тим, що може бути предметом злочину, визначається відповідно до спеціальних таблиць. Коли ж предметом незаконних дій особи без мети збуту був наркотичний засіб або психотропна речовина в невеликому розмірі, особа має нести відповідальність за ст. 44 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП).

Судді в основному правильно визначають, що для кваліфікації діяння за ст. 307 КК достатньо встановити факт збуту наркотичного засобу, оскільки це є самостійною формою об’єктивної сторони цього злочину.

Термін «збут» означає різні способи реалізації наркотиків. При цьому не має значення та обставина, переслідувала особа мету одержати майнову вигоду чи такої мети не мала.

Про вчинення дій, передбачених ст. 309 КК (без мети збуту) можуть свідчити: порівняно невеликі обсяги виготовлення, придбання, зберігання, перевезення або пересилання вказаних засобів, коли їх кількість достатня лише для особистого споживання і встановлено факт захворювання винної особи на наркоманію тощо.

При кваліфікації та призначенні покарання судді беруть до уваги такі кваліфікуючі ознаки, як повторність злочину, а також вчинення злочину особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 306—317 КК. Судді враховують зазначені ознаки й призначають покарання більш суворе, ніж за злочин без кваліфікуючих ознак.

У випадках, коли наркотичний засіб, психотропну речовину або їх аналоги було одночасно виготовлено і для особистого вживання, й для збуту, вчинене кваліфікувалось за сукупністю злочинів, передбачених ст. 307 і ст. 309 КК України.

Посів наркотиковмісних рослин та їх вирощування являють собою єдиний агротехнічний процес, який продовжується в часі. Такі дії є продовжуваним злочином. Також продовжуваним є злочин і в тому випадку, коли посів і вирощування рослин були проведені з метою збуту. Злочин буде закінченим незалежно від реалізації умислу або добровільної відмови від доведення злочину до кінця.

З матеріалів вивчених справ встановлено, що найпоширенішим предметом злочинів, що вчиняються на території Ічнянського району Чернігівської області  є наркотичний засіб, який одержують з рослин конопель -  каннабіс, смола каннабісу, екстракти (настойки) канабісу та психотропна речовина тетрагідроканабінол.

Канабіс (марихуана) — верхівки конопель з квітами або плодами (за винятком насіння та листків, якщо вони не супроводжуються верхівками), з яких не була виділена смола. Він є наркотичною сировиною для виготовлення натуральних наркотиків (гашишу, анаші та ін.). Смола каннабісу — суміш виділеної смоли, пилку чи окремих подрібнених часток рослини коноплі, яка містить тетрагідроканабінол (особливо небезпечна психотропна речовина).

         

7. Якість судового розгляду справ про злочини у сфері обігу наркотичних засобів.

 

Ситуація з дотриманням строків призначення до розгляду справ про злочини, які пов'язані з наркотичними засобами, є позитивною.

Під час провадження кримінальних справ про злочини, пов'язані з наркотичними засобами, психотропними речовинами, їх аналогами і прекурсорами головуючі у 2011 році судді чітко та неухильно дотримувалися строків, передбачених ст.ст. 241, 256 КПК України (призначення справ до попереднього судового засідання та до судового розгляду). Порушень строків не виявлено.

Практика розгляду справ зазначеної категорії Ічнянським районним судом Чернігіввської області склалася таким чином, що більшість цих справ розглядається в порядку, передбаченому ч. 3 ст. 299 КПК, і судді не досліджують докази в повному обсязі у зв’язку з визнанням обвинуваченими своєї вини та фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються у разі, якщо судом встановлено, що обвинувачений правильно розуміє зміст цих обставин, відсутні будь-які сумніви у добровільності та істинності його позиції.

Одним із покарань, що застосовувався по даній категорії злочинів є штраф. Дане покарання було застосовано у 3 справах  даної категорії.

 

            За вчинення злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів по кримінальних провадженнях, розглянутих районним судом за друге півріччя  2014 року призначені такі покарання

  • Справа № 1-кп/733/70/14 по обвинуваченню Пінчука О.В. за ст. 309          ч. 1КК України – 6 місяців виправних робіт з відрахуванням 10 % заробітку в дохід держави;
  • Справа № 1-кп/733/71/14 по обвинуваченню Моренець А.М. за ст. 310     ч. 1 КК України – 1 рік обмеження волі, ст. 75, 76 КК України – 1 рік іспитового строку;
  • Справа № 1-кп/733/73/14 по обвинуваченню Бали В.М. за ст. 310 ч. 2 КК України  – 4 роки позбавлення волі, ст. 75, 76 КК України – 2 роки іспитового строку;
  • Справа № 1-кп/733/75/14 по обвинуваченню Перистик М.М. за ст. 310 ч. 1 КК України  – 1 рік обмеження волі, ст. 75, 76 КК України – 1 рік іспитового строку;
  • Справа № 1-кп/733/76/14 по обвинуваченню Тремби В.В. за ст. 309 ч. 1 КК України  – 1 рік позбавлення волі, ст. 75, 76 КК України – 1 рік іспитового строку;
  • Справа № 1-кп/733/82/14 по обвинуваченню Дмитренко Т.Г. за ст. 310 ч. 1 КК України  – 1 рік обмеження волі, ст. 75, 76 КК України – 1 рік іспитового строку;
  • Справа № 1-кп/733/83/14 по обвинуваченню Кот Т.О. за ст. 310 ч. 1 КК України  – 1 рік обмеження волі, ст. 75, 76 КК України – 1 рік іспитового строку;
  • Справа № 1-кп/733/93/14 по обвинуваченню Завади В.О. за ст. 310 ч. 1, ст. 309 ч. 2 КК України  – 4 роки позбавлення волі, ст. 75, 76 КК України – 2 роки іспитового строку;
  • Справа № 1-кп/733/98/14 по обвинуваченню Луковини О.В. за ст. 307 ч. 2 КК України  – 5 років позбавлення волі без конфіскації майна, ст. 75 КК України – 3 роки іспитового строку;
  • Справа № 1-кп/733/100/14 по обвинуваченню Козлова Д.О. за ст. 309 ч. 1 КК України  – 2 роки обмеження волі, ст. 75, 76 КК України – 1 рік іспитового строку;
  • Справа № 1-кп/733/104/14 по обвинуваченню Дімчи І.М. за ст. 307 ч. 2 КК України  – 3 роки позбавлення волі без конфіскації майна, ст. 75,76 КК України – 3 роки іспитового строку;
  • Справа № 1-кп/733/107/14 по обвинуваченню Швецова Г.С. за ст. 309 ч. 1 КК України  – штраф у розмірі 850 гривень 00 копійок;
  • Справа № 1-кп/733/112/14 по обвинуваченню Іщенко М.О. за ст. 309 ч. 2 КК України  – 2 роки позбавлення волі, ст. 75, 76 КК України – 1 рік іспитового строку;
  • Справа № 1-кп/733/113/14 по обвинуваченню Голди А.О. за ст. 309 ч. 1 КК України  – штраф у розмірі 850 гривень 00 копійок;
  • Справа № 1-кп/733/114/14 по обвинуваченню Попенка О.М. за ст. 309 ч. 1 КК України  – штраф у розмірі 850 гривень 00 копійок.

       Вирішуючи долю речових доказів, наркотичних засобів тощо при постановленні вироку судді приймали рішення знищити останні.

      Як свідчать результати узагальнення, судді відповідно до вимог статей 81, 330 КПК України при постановленні вироків правильно вирішували питання про речові докази.

     Судом також належним чином вирішуються питання щодо стягнення із засуджених витрат за проведення експертних досліджень у справах про злочин у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та аналогів або прекурсорів.

 

8. Апеляційна та касаційна практика.

            За  друге півріччя  2014 року надійшла одна апеляційна скарга від прокурора Ічнянського району  по кримінальному провадженню, яка відповідно до ухвали Апеляційного суду Чернігівської області була залишена без задоволення, а вирок без змін.

           Касаційні скарги протягом вищевказаного періоду  по даній категорії не надходили.

9. Виконання вироків. 

            В ході проведення і узагальнення кримінальних проваджень по злочинах у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, розглянутих за друге півріччя  2014 року з винесенням вироків, встановлено, що після вступу вироків в законну силу, вироки були вчасно звернуті до виконання, як в частині основних, так і додаткових мір покарання, про що свідчать приєднані до вироків документи.

            Протягом вказаного періоду з винесенням вироку розглянуто 15 кримінальних проваджень відносно 15 осіб. 

            В рахунок відшкодування витрат на проведення експертизи у порядку      ч. 2 ст. 124 КПК України з обвинувачених на користь держави по                         15 кримінальних провадженнях даної категорії було винесено вимогу про стягнення вартості експертиз.       

           За даний період при постановленні вироків по злочинах у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів,  з винесенням вироків приймалися рішення про долю речових доказів, які постійно знаходяться на контролі у відповідального працівника канцелярії суду.

По всіх цих кримінальних провадженнях вироки суду буди звернені до виконання своєчасно та правильно.          

Перевіркою встановлено, що із органу виконання покарань чи адміністрацій місць попереднього тримання засуджених на адресу суду своєчасно надходять повідомлення про прийняття до виконання вироку суду в частині призначеного судом основного покарання про що свідчать наявні в матеріалах справи відповідні повідомлення.  

10. Висновки та пропозиції.

     Слід визнати, що в цілому відправлення правосуддя по справах про незаконний обіг наркотиків у Ічнянському районному суді Чернігівської області відповідає вимогам чинного законодавства.

 

     За 2014 рік із загальної кількості кримінальних проваджень, які були в провадженні Ічнянського районного суду Чернігівської області було  розглянуто 29  кримінальних проваджень по злочинах у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, що становить 34,51 % від загальної кількості розглянутих кримінальних проваджень. За  друге півріччя  2014 року було розглянуто 15 кримінальних проваджень даної категорії справ. Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів відповідно до проведеного узагальнення в основному вчиняються особами чоловічої статі, що є громадянами України із повною загально-середньою освітою,  котрі ніде не навчаються і не працюють та перебувають у віці від 30 до 50 років.    

Проблема наркоманії у регіоні, на який поширюється юрисдикція Червоноградського міського суду Львівської області, залишається гострою і не вирішеною у повному обсязі.

 

Динаміка злочинності у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів за узагальнюваний період практично не змінилася.

 

Назріла потреба перейти від каральної політики щодо осіб, хворих на наркоманію, до їх лікування і розробки комплексної програми заходів з попередження наркоманії, лікування її та реабілітації осіб, які були наркозалежними.

 

Голова суду:                                                                Т.В. Карапиш

 

 

 

Вик.пом.голови суду Фастовець Т.М.

                                                                                     (тел.04633-2-15-58)