flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Продовжуємо цикл анонсованих публікацій з правового виховання в Придніпровському районному суді м. Черкаси

17 квітня 2024, 17:23

З дитинства починається формування людини та з юних років закладається основа відповідних знань, норм поведінки, звичок, потреб особистості. Правове виховання наймолодших  має яскраво виражений попереджувальний характер, впливає на розум і почуття, підказує шляхи правильної поведінки в тій чи іншій життєвій ситуації та  спрямовує вчинки у рамки законності. Про те, що можна і не можна робити, коли необхідно зробити вибір між законними і незаконними діями, використати свої права або утриматися від їх реалізації - дізнавалися старшокласники Черкаської ЗОШ I-III ступенів № 7 у Придніпровському районному суді м. Черкаси.

Школярі ознайомились із роботою суду, були учасниками судового розгляду  в кримінальному провадженні в якості вільних слухачів і отримали унікальну можливість на власному досвіді ознайомитися з  судовим процесом.

Суддя Придніпровського районного суду м. Черкаси Тетяна КОМПЛЄКТОВА  розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Придніпровського районного суду м. Черкаси кримінальне провадження за обвинуваченням громадянина України Н. у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 357, ч. 4 ст. 185 КК України, встановила наступне.

У м. Черкаси, обвинувачений знайшов на дорозі банківську картку, яка була втрачена її власницею при невстановлених, в ході розслідування, обставинах. Обвинувачений не здійснив жодних дій щодо встановлення власника картки чи її повернення до банку, чим вчинив кримінальне правопорушення-проступок, передбачений ч. 1 ст. 357 КК України – привласнення офіційного документу. Далі, обвинувачений розрахувався банківською карткою за товари, чим завдав потерпілій матеріальної шкоди на загальну суму 1 637 грн. 04 коп. Вказаними діями  обвинувачений Н. вчинив кримінальне правопорушення-злочин, передбачений ч. 4 ст. 185 КК України – таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинене в умовах воєнного стану. В судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні кримінальних правопорушень визнав повністю. В скоєному щиро розкаявся та просив суворо не наказувати, надавши шанс на виправлення. Також просив врахувати, що під час досудового розслідування він визнавав свою провину, зробивши для себе належні висновки, надавав правдиві свідчення про обставини вчинення ним злочину та вибачився перед потерпілою. Критично оцінив свої дії, зауважив на тому, що готовий нести відповідальність за вчинене, щиро кається, дійсно бажає виправити ситуацію, що склалася з його вини і ще раз вибачився у судовому засіданні перед учнями, як представниками громади.

Суд, допитавши обвинуваченого та дослідивши матеріали кримінального провадження, прийшов до висновку, що винуватість громадянина Н. у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушеннях  доведена повністю.

Суд ухвалив: визнати обвинуваченого Н. винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 357, ч. 4 ст. 185 КК України та призначити йому покарання у виді позбавлення волі на строк 5 (п’ять) років. На підставі ст. 75 КК України звільнити Н. від відбуття призначеного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням з іспитовим строком на 1 (один) рік. Відповідно до п.п.1,2 ч.1 ст.76 КК України, на період іспитового строку, покласти на громадянина Н. наступні обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

З урахуванням вищевикладених обставин по справі, суд вважав, що виправлення та перевиховання обвинуваченого можливо без ізоляції від суспільства, шляхом звільнення від відбування покарання з іспитовим строком на підставі ст. 75 КК України, а також вважає необхідним покласти на обвинуваченого Н. обов’язки у відповідності з п.п. 1,2 ч.1 ст. 76 КК України.

На переконання суду, таке покарання буде необхідним для виправлення обвинуваченого, запобігання вчинення ним нових кримінальних правопорушень, відповідатиме особі обвинуваченого та є достатнім для досягнення, відповідно до ст. 50 КК України, мети покарання.

А далі,  за сталою практикою суду, модератор заходу суддя-спікер В’ячеслав ПІКОВСЬКИЙ  відповів на всі поставлені запитання, роз’яснив учням основні права та обов’язки в судовому процесі, норми кримінального кодексу, що передбачають відповідальність неповнолітніх громадян за скоєння злочинів і запросив учнів стати учасниками модельного судового засідання. Суддя-спікер визначив тему судового засідання:  розгляд кримінального правопорушення  -  розпиття алкогольних напоїв в громадському місті та вчинення хуліганських дій у кафе групою осіб.

Учні визначилися за ролями учасників судового процесу:  судді – Анна ЕСПОЗІТО, Даріна ПІДГОРНА, Нікіта СЛИНЬКО; прокурори – Ольга МАТЮША, Денис ШЕПЕТЬ; свідки – Роман ЗАДВЕРНЮК, Денис ПІЧКУР, Любов СОЙНОВА; адвокати – Назар ДОВГОХАТЬКО, Назар ПОТАПЕНКО, Варвара СУСЬОМКА; підозрювані – Владислав КОЛОСОВ, Олексій СЕЛЕЗНЬОВ, Михайло ШКУРКО; решта – вільні слухачі і прес-секретар Ярослава КОРОЛИК.

Під час модельного судового засідання учні аналізували й розв’язували правову ситуацію щодо кримінального правопорушення, обмірковували над причинами скоєння злочинів, обговорювали особливості відповідальності за порушення адміністративного і кримінального законодавства, мали можливість висловити свою думку, своє розуміння як правомірно діяти і захищати свої права, використовуючи правничі можливості та механізми нормативно-правових документів.

 

«Такі зустрічі вкрай важливі, адже спрямовані на налагодження відкритого продуктивного діалогу учнів з працівниками суду при обговоренні важливих правових проблем та формування їхньої правосвідомої поведінки. Головна мета -  застерегти молодь від необдуманих вчинків та правопорушень. Як відомо, незнання законів не звільняє від відповідальності. Тому, Придніпровський районний суд м. Черкаси регулярно проводить правопросвітницькі заходи для школярів та студентів, щоб донести до кожного інформацію про наслідки за їх порушення та як не стати жертвою злочинців», - підкреслила керівник апарату Леся ДЗЮМАН.

 

Підсумовуючи можна зазначити, що правове виховання молоді створює для подальшого розвитку держави умови, які допоможуть досягти балансу між адаптованістю у суспільстві й установленням порядку щодо подій і процесів, які відбуваються у правовій сфері. Запобігти неправовій поведінці громадян та  не допустити утворення в їх правосвідомості антиправових дій. А знання і уявлення про можливі наслідки в результаті порушення правових норм, недопустити антигромадськи вчинки та можливі правопорушення.

 

Єдиний реєстр судових рішень: справа № 711/1582/24, що слугувала зразком у відкритому судовому засіданні.