flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виховуємо правосвідоме покоління

05 квітня 2024, 14:37

Із усієї сукупності знань, що їх людина набуває під час шкільного навчання, у щоденному житті їй чи не найбільше будуть потрібні правові. Адже обізнаність у системі законодавства та правопорядку, що існують у державі, повноправними громадянами якої стануть невдовзі наші діти, допоможе їм розумно скористатись своїми правами, правильно визначити свої обов’язки, застереже від хибних вчинків і злочинних діянь. Але, це можливо лише за умови, що правова освіта підростаючого покоління буде органічно поєднана з правовим вихованням, виступатиме як його складова.

Продовжуємо більш повно знайомити наших читачів про шляхи виховання, розвитку правосвідомих громадян і проведений день в Придніпровському районному суді м. Черкаси старшокласниками Черкаської спеціалізованої школи I-III ступенів № 18 імені В'ячеслава Чорновола.

Школярі ознайомилися із структурою суду, з особливостями та правилами поведінки в суді та під час судового засідання зокрема. Про відповідне спорядження для забезпечення безпеки учасників судового процесу, функціональне призначення екіпіровки, ознайомилися з перевіркою, яка проводиться для відвідувачів суду. Дізналися про суб'єктів судового провадження: суддів, прокурорів, адвокатів, обвинувачених.

 

 

Тож, школярі не просто знайомились із роботою суду, але й брали безпосередню участь у судових засіданнях. Дев’ятикласники були вільними слухачами та отримали унікальну можливість на власному досвіді ознайомитися з  двома кримінальними судовими процесами.

Перше судове засідання під головуванням судді Вікторії ОЛІЙНИК. Кримінальне провадження, стосовно громадянина України С., обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення – таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинене повторно за попередньою змовою групи осіб, поєднане з проникненням у приміщення в умовах воєнного стану. Пограбовано магазин та викрадено товарів на суму 464, 18 коп. Вчинення крадіжки в умовах воєнного стану - кваліфікується за ч. 4 ст. 185 КК, за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років.

Під час судового розгляду обвинувачений заявив відвід судді. У разі задоволення клопотання обвинуваченого про відвід, справа буде передана для розгляду іншому судді.

Друге судове засідання під головуванням судді Вікторії ОЛІЙНИК у складі колегії суддів Ганни БУЛГАКОВОЇ та В’ячеслава ПІКОВСЬКОГО.

Кримінальне судочинство, довічне позбавлення волі (ч.1 ст. 115 ККУ) - умисне вбивство. Розгляд заяви засудженого громадянина Т. про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами за участю прокурора Черкаської окружної прокуратури та захисника засудженого. У судовому засіданні, адвокатом Василем ДЕМЧИКОМ заявлено клопотання про допит свідків, які будуть допитані у наступному судовому засіданні.

 

А на завершення, школярі стали безпосередніми учасниками модельного судового процесу, де суб'єктами були вже вони самі. І під керівництвом судді-спікера спробували свої сили вершити правосуддя за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 296 КК України - хуліганство.

Завжди дуже приємно спостерігати, як діти спочатку трохи розгублені, але потім стають дуже активними у запитаннях і діях.

«Спробувати повноваження судді це дуже відповідально. Я не думала, що ученицею зможу колись брати участь у справжньому судовому процесі та практичному розгляді  судової справі. Для мене це було дуже цікаво та корисно. Новий досвід і розуміння різних життєвих ситуацій з іншого погляду.  Мені дуже сподобалося», -  9-Е клас, Вікторія СЕРДІЄНКО (роль головуючої судді)

«Дуже дякуємо керівництву, суддям та працівникам суду за цікаву, пізнавальну та захоплюючу екскурсію. Діти отримали нові знання та безліч емоцій. Познайомилися як працює суд, побували на двох справжніх засіданнях. Абсолютно різних. Діти вперше на подібних заходах. Спробували себе у ролі суддів, адвокатів, прокурорів і сповнені вражень.   Я думаю що вони для себе взяли щось цікаве. Хотілося б прийти ще раз. Думаю, що хтось із дітей визначиться із майбутньою професією у сфері юриспруденції, бо дійсно дуже цікаво. Для старших класів подібні заходи робити потрібно. І тоді, будуть люди, які більш свідомо і вмотивовано Побачивши, як це відбувається, як це працює. Можливо рішення про визначення професії буде більш свідоме та обґрунтоване тими дітьми, які побудуть в ролях, яких були наші учні. Дуже вдячні», – класний керівник 9-Е класу Наталія БОЧМАНОВА

 

«Мені дуже сподобалося. Бути суддею це дуже складно. Потрібно багато знати, що мову, закони, Вважаю, що правовому освіту та подібні практичні заняття варто викладати в школі не тільки з 10 класу, але й в молодших класах також. Враження неймовірні, суддя Вікторія ОЛІЙНИК дуже серйозна і врівноважена», - учениця 9-Е класу Злата КАПАРУЛІНА.

І на завершення, суддя-спікер В’ячеслав ПІКОВСЬКИЙ підкреслив про важливість для молоді брати участь у подібних комунікативно-просвітницьких челленджах: «Такі практичні заходи формують правосвідомість, правову культуру та розвиток соціально-правової активності особистості. Правове виховання впливає на розум і почуття учнів, підказує шляхи правильної поведінки в тій чи іншій життєвій ситуації, спрямовує поведінку і вчинки людей у рамки законності. Раді бути причетними до виховання правосвідомого покоління, можливістю ознайомити учнів з однією з важливих сфер людської діяльності та посприяти в обранні ними в майбутньому своєї професії в юриспруденції».

ВАРТО ЗНАТИ

 Челлендж (Challenge) - англомовне слово, яке можна перевести як «виклик», «викликати на вчинок». Означає складне завдання, яке треба виконати, передати свої результати іншому і поділитися своїми досягненнями.

Правосвідомість - це сукупність поглядів, ідей, які визначають ставлення до законності, до правосуддя. Правосвідомість складається із знання законодавства, понять про право, його основні принципи та вимоги, а також оціночних моментів своєї поведінки, поведінки інших людей. Знання права - це знання правових норм, які діють на цей час у державі.

Право  на адвоката:

Кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав (стаття 59 Конституції України).

Право на захист у кримінальному процесі.

Підозрюваний, обвинувачений, виправданий, засуджений має право на захист, яке полягає у наданні йому можливості надати усні або письмові пояснення з приводу підозри чи обвинувачення, право збирати і подавати докази, брати особисту участь у кримінальному провадженні, користуватися правничою допомогою захисника, а також реалізовувати інші процесуальні права, передбачені Кримінальним процесуальним кодексом України (далі - КПК України) (стаття 20).

Слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд зобов’язані роз’яснити підозрюваному, обвинуваченому його права та забезпечити право на кваліфіковану правничу допомогу з боку обраного ним або призначеного захисника.

Відвід — один з інструментів суду для забезпечення неупередженого судочинства. Це коли заяву про усунення подають одні учасники кримінального провадження стосовно інших, якщо у них існує сумнів щодо їхньої неупередженості. Мета таких дій: не допустити сторонній вплив на прийняття рішень у кримінальному судочинстві, а як наслідок — підвищення довіри до суду та прийнятих рішень. 

ч. 4 ст. 185 ККУ - одразу кваліфікується, як вчинення крадіжки в умовах воєнного стану за, що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років.