flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся перший всеукраїнський форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього»

30 травня 2017, 11:56

22 травня 2017 року територіальним управлінням Державної судової адміністрації України у Черкаській області проведено регіональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього» в режимі відеоконференції з онлайн підключенням до аналогічного форуму який проводився у м. Києві. В даному заході прийняла участь заступник керівника апарату Маньківського районного суду Олена Тарасюнь.

Форум організовано за підтримки українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Верховного суду України, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, Центру демократії та верховенства права, ГО «Детектор медіа», Інституту масової інформації, Національної спілки журналістів України.

Метою форуму було звернути увагу на проблемні питання щодо об'єктивного донесення інформації із зали суду до громадськості.

Учасники форуму: судді-спікери, прес-секретарі судів та відповідальні за зв'язки з громадськістю та комунікацію, журналісти регіональних видань.

Заступник директора Відділу міжнародної співпраці Посольства Канади в Україні Дженіфер Купер у своєму вітальному слові зазначила, що комунікація судової системи зі ЗМІ є важливою в контексті забезпечення безсторонності судової системи, а Канада підтримує судову реформу в Україні. Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк справедливо наголосив, що у створенні незалежного суду у державі зацікавлені всі. Адже, коли національна судова система буде незалежною, то і представники ЗМІ, як і всі громадяни, будуть відчувати себе захищеними і незалежними. Водночас про позитивні зміни в судах, у першу чергу, повинні говорити журналісти.

"Судовій системі потрібно шукати однодумців серед представників громадянського суспільства, оскільки саме громадськість зацікавлена в незалежності судової системи", – переконаний Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк. У свою чергу голова Ради суддів України Валентина Сімоненко підкреслила, що судова влада сьогодні стала більш відкритою, але в цьому напрямку ще чимало роботи. Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук повідомив, що до програми навчання в школі включено курс комунікаційної діяльності в сфері правосуддя.

Привітали учасників зібрання та акцентували увагу на основних питаннях взаємовідносин між судами та ЗМІ, аспектах стратегічної співпраці, шляхах побудови суспільного діалогу між пресою та судом Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк, Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, виконавчий директор ГО "Детектор медіа" Діана Дуцик.

Під час форуму обговорені проблемні питання взаємодії журналістів і судів, доступ до судової інформації, вітчизняний і зарубіжний досвід налагодження комунікації між судом та ЗМІ.

Організатори та учасники заходу висловили сподівання, що форум стане першим кроком на шляху подолання недовіри не тільки між суддями та журналістами, а загалом до державних інституцій, імідж про діяльність яких часто формується через представлення засобів масової інформації.

Завершився перший всеукраїнський форум "Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього" прийняттям резолюції "Правова держава – спільна справа та відповідальність". Крім того, було створено робочу групу із представників ЗМІ та судів для вироблення спільних правил взаємодії судової влади України із засобами масової інформації.