flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пасажир загинув, автомобіль згорів – суд визнав водія винним в автоаварії на Старокостянтинівщині

13 вересня 2023, 09:15

Старокостянтинівський районний суд визнав 35-річного жителя Хмельницького району винним у порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння, що спричинило смерть потерпілого (частина 3 статті 286-1 Кримінального кодексу України), та призначив йому покарання у виді 5 років ув’язнення з позбавленням права керувати транспортними засобами на такий же строк.

Дорожньо-транспортна пригода сталася близько 18:20 11 квітня 2021 року на автодорозі  сполученням с. Сковородки – с. Миролюбне, Хмельницького району. Водій «Форд Скорпіо», бувши за кермом нетверезим, перевищив дозволену швидкість, не впорався з керуванням – автомобіль занесло, а потім він перекинувся та загорівся.

Пасажир легковика під час аварії отримав тяжкі травми, від яких за кілька днів помер у лікарні.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав повністю. Розказав, що того дня поїхав у сусіднє село на прохання загиблого, аби забрати гроші за пай. Перед поїздкою випили. Дорогою до с. Миролюбне він втратив керування, авто перекинулося й загорілося. Він виволік товариша з автівки, а поліцію та швидку допомогу викликали очевидці.   

При обранні виду й міри покарання суд врахував особу обвинуваченого, котрий має кілька судимостей, думку потерпілої – вона просила його суворо не карати, обставини, що пом’якшують покарання – щире каяття, визнання вини, активне сприяння розкриттю злочину та примирення із потерпілою. 

Відтак суд дійшов висновку призначити винуватцеві ДТП покарання у виді позбавлення волі й додаткове покарання – позбавлення права керувати ТЗ – у межах санкції ч. 3 ст. 286-1 КК України.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.

Фото: ДСНС

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду