flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чоловік відповість за психологічне насильство щодо матері, з котрою мешкав до її смерті

08 серпня 2023, 11:17

Старокостянтинівський районний суд визнав 44-річного жителя села Старокостянтинівської міської територіальної громади винним у вчиненні домашнього насильства щодо своєї матері (стаття 126-1 Кримінального кодексу України) та призначив йому покарання у виді 1 місяця арешту. Під варту, як запобіжний захід, чоловіка взяли у залі суду.

Як встановив суд, з жовтня 2021 року по травень 2022 року обвинувачений систематично вчиняв домашнє насильство щодо своєї матері, з котрою мешкав в одному будинку. Нецензурна лайка та погрози фізичною розправою завдали шкоди її психологічному здоров’ю.

За це суд тричі притягував його до адміністративної відповідальності з накладенням штрафів та стягнення у виді громадських робіт. Проте кривдник не зупинився.

Після чергового випадку насильства 1 червня 2022 року його мати написала заяву про кримінальне правопорушення. 68-річну жінку, як особу, що зазнала домашнього насильства, направили до Старокостянтинівського міського Кризового центру для надання соціальних послуг.

Тамтешній спеціаліст констатував: постраждала протягом тривалого часу перебуває у ситуації психологічного насильства, у неї відбулися негативні психоемоційні зміни, що призвели до формування стійких тривожних станів, емоційної та фізичної залежності від кривдника й вона, зважаючи на хворобливий стан, потребує якісної сторонньої допомоги.

Через майже чотири місяці після того жінка померла. А її син з обвинуваченням в домашньому насильстві постав перед судом та заявив, що не вчиняв інкримінованого злочину. Хоча визнав – з матір’ю конфліктував тривалий час.

Проаналізувавши докази, у тому числі показання кількох свідків, які підтвердили факти домашнього насильства у цій родині, суд дійшов висновку, що вина чоловіка в умисному систематичному вчиненні психологічного насильства щодо матері доведена, а його дії правильно кваліфіковано за ст. 126-1 КК України.

Суд зазначив, що не встановив обставин, які пом’якшують покарання обвинуваченому,   попри те, що в обвинувальному акті йшлося про його щире каяття.  

«З матеріалів кримінального провадження вбачається, що він не визнав своєї вини щодо вчинення домашнього насильства над своєю матір’ю, хоча формально визнав виникнення періодично конфліктів та сварок із матір’ю. З огляду на викладене, суд не вбачає у поведінці [обвинуваченого] щирого каяття, яке б могло пом’якшити йому покарання», – зауважив суд.

Обставиною, що обтяжує покарання, суд визнав вчинення злочину щодо особи похилого віку.

Вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду