flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики розгляду справ про адміністративні правопорушення, передбачені ст.130 КУпАП за 2023 рік

21 березня 2024, 16:17

Сахновщинським районним судом Харківської області проведено узагальнення справ про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 130 КУпАП, «Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції».

Так, судом за вказаний рік було розглянуто 84 проваджень про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 130 КУпАП, з яких по 71 адміністративній справі особи визнані винуватими та притягнені до відповідальності згідно Закону.

По 11 справам прийнято рішення про закриття провадження з підстав відсутності події чи складу адміністративного правопорушення.

Рішення по справах щодо закриття проваджень з підстав закінчення строків накладення адміністративного стягнення, передбачених ст.38 КУпАП, не виносились.                   

Аналізуючи причини, з яких суд закриває провадження з підстав відсутності події та складу адміністративного правопорушення вбачається, що при складанні протоколу про адміністративне правопорушення поліцейськими порушувалися вимоги «Інструкції про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебування під  впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, затвердженої Наказом Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров`я України 09.11.2015 № 1452/735»,  ст. 266 КУпАП, зокрема відсутність у справі про адміністративне правопорушення відео-доказів та свідків процедури освідування особи на стан алкогольного сп’яніння або її відмови.  

По одній справі особу було визнано винним у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 126, ч. 3 ст. 130 КУпАП, та накладено адміністративне стягнення з урахуванням ч. 2 ст. 36 КУпАП - у виді адміністративного арешту строком п’ятнадцять діб без конфіскації транспортного засобу.