flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Коли попереднє ув’язнення за кордоном зараховується у строк відбування покарання — ВС

06 вересня 2023, 13:00

Строк тримання особи під вартою на території іноземної держави для вирішення питання про її видачу підлягає зарахуванню до загального строку відбування покарання, призначеного вироком суду України.

     На  це  звернув  увагу  Касаційний кримінальний  суд,  змінюючи  рішення судів попередніх інстанцій у справі № 754/1100/17.

     Вироком суду особу визнано винуватим у повторному наданні неправомірної вигоди за не вчинення службовою особою дій з використанням наданої їй влади та службового становища та у втечі з-під варти, вчинену особою, яка перебуває в попередньому ув’язненні, за попередньою змовою групою осіб за ч.2 ст.369, ч.2 ст.393 КК його засуджено до 7 років позбавлення волі.

     Суд першої інстанції, ухвалюючи вирок, не зарахував до строку відбування покарання період тримання його під вартою на території РФ на виконання доручення України про його екстрадицію.

     Апеляційний суд залишив вирок без змін, зазначивши, що запит про видачу засудженого не було задоволено, засудженого затримали на території України, а тому він не є виданою запитуваною державою особою в розумінні ст.577 КПК.

     Проте, ККС зазначив, що зі змісту наданих стороною захисту належним чином завірених документів і матеріалів провадження вбачається, що на території РФ засуджений у період з 19.03.2015 до 8.07.2016 утримувався саме на виконання доручення України про його екстрадицію в межах цього кримінального провадження. Зазначений факт у суді касаційної інстанції підтвердили як сторона обвинувачення, так і сторона захисту.

     Тож ККС зарахував час тримання засудженого під вартою на території іноземної держави в порядку ст.577 КПК до загального строку відбування покарання.