flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рада Європи позитивно оцінила ефективність забезпечення правосуддя в Україні

18 травня 2013, 11:13

 

 

У Києві відбувся круглий стіл в рамках спільного проекту Європейського Союзу і Ради Європи «Зміцнення судової реформи в країнах Східного партнерства». В його роботі взяв участь Анатолій Марцинкевич, секретар Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Європейські експерти презентували звіт «Ефективність систем забезпечення правосуддя». Інформацію, що стосується широкого спектра діяльності українських судів, фахівці з Європи збирали та опрацьовували впродовж шести місяців. Зібрані дані й представлені у звіті перевірялися на науковому рівні декілька разів.

Експерти Європейської комісії з ефективності правосуддя (CEPEJ) проаналізували роботу пілотних судів Київської та Одеської областей. Тенденцію до підвищення продуктивності діяльності українських судів, а саме швидкості діловодства та тривалості перебування справ на розгляді, відзначили представники Ради Європи. Їх висновки базуються на статистичних даних, отриманих в процесі дослідження.

Георг Става, Віце-президент Європейської комісії з ефективності правосуддя зазначив, що останнім часом в Україні збільшилась кількість справ, що розглядаються в судах. Та попри це судова система загалом працює дуже добре, зокрема, що стосується дотримання встановлених термінів розгляду справ. Рада Європи і Європейський суд з прав людини приділяють особливу увагу питанню дотримання «розумних строків» судового розгляду та ефективному виконанню судових рішень.

Як зазначалося під час засідання круглого столу, особливої уваги заслуговує досвід Великомихайлівського районного суду Одеської області. Суд має високі показники продуктивності розгляду справ.

Також експерти звернули увагу на той факт, що чинна правова система України не забезпечує повного представництва органів суддівського самоврядування в переговорах про бюджет судової системи.

Нагадаємо, що учасниками проекту Східне партнерство є 5 пострадянських держав: Україна, Грузія, Вірменія, Азербайджан і Молдова.