flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звертаємо увагу громадськості, що 26 липня 2018 року ВИЩОЮ РАДОЮ ПРАВОСУДДЯ були розглянуті повідомлення суддів Ленінського районного суду міста Харкова Вікторова В.В., Бондаренка В.В. та Грінчук О.П. про втручання в їх діяльність як суддів щодо здійснен

16 серпня 2018, 08:44

 

 

Звертаємо увагу громадськості, що 26 липня 2018 року ВИЩОЮ РАДОЮ ПРАВОСУДДЯ (далі - ВРП) були розглянуті повідомлення суддів Ленінського районного суду міста Харкова Вікторова В.В., Бондаренка В.В. та Грінчук О.П. про втручання в їх діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя від 11.12.2017 року № 0120/858/2017 та Заяви судді Ленінського районного суду м. Харкова Вікторова В.В. в порядку Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів», які були подані суддями в зв’язку з внесенням відомостей в ЄРДР  прокуратурою Харківської області за винесення рішення щодо зміни запобіжного заходу обвинуваченій Штепі Н.І.    

За результатами такого розгляду ВРП визнала наявність незаконного тиску на колегію суддів з боку прокуратури Харківської області та вирішила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання Вищої раді правосуддя інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні внесеному прокуратурою Харківської області до ЄРДР 04.10.2017 року за фактом вчинення суддями Ленінського районного суду м. Харкова кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368 , ч. 2 ст. 375 КК України.

Так, ВРП з урахуванням положень діючого законодавства України розцінив дії співробітників прокуратури Харківської області щодо внесення до ЄРДР відомостей про вчинення суддями Ленінського районного суду міста Харкова кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368, ч. 2 ст. 375 КК України, як реакцію прокурорів на постановлення колегією суддів ухвали про зміну запобіжного заходу обвинуваченій Штепі Н.І. у кримінальному провадженні, які мають ознаки втручання у здійснення правосуддя та тиску на суддів з метою здійснювати позапроцесуальний контроль за розглядом справи та отримувати бажані прокуратурі результати у подальшому.

Таким чином ВРП вирішила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання Вищої раді правосуддя інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні внесеному прокуратурою Харківської області до ЄРДР 04.10.2017 року за фактом вчинення суддями Ленінського районного суду м. Харкова кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368 , ч. 2 ст. 375 КК України.

 «В зв’язку з таким тривалим тиском на суддів нашого суду з боку прокуратури Харківської області для встановлення контролю прокуратури за розглядом справи судом в порушення незалежності та самостійності суду, як встановлено перевіркою ВРП за результатами розгляду нашого повідомлення, єдиною можливістю захиститись від незаконного втручання в діяльність суддів нашого суду щодо здійснення правосуддя залишається звернення до ВРП та доведення наявності підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя, як це зробила наша колегія, яка в тому числі звернулись і до Верховного комісара ООН з прав людини що знайшло своє відображення у Доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні  Управління Верховного комісара ООН з прав людини за період 16 лютого-15 травня 2018 року» - зазначив голова Ленінського районного суду міста Харкова Бондаренко В.В.