flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вирок у резонансній справі: військового рф, який на Харківщині відкрив вогонь по родині, засуджено до 15 років позбавлення волі

06 грудня 2023, 14:38

Вироком колегії суддів Красноградського районного суду Харківської області від 06 грудня 2023 року визнано винним російського військовослужбовця за фактом жорстокого поводження з цивільним населенням, а також віддання наказу про вчинення таких дій, поєднаного з закінченим замахом на умисне вбивство, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 КК України).

Військовому рф призначено покарання у виді 15 років позбавлення волі.

Засуджений — мешканець м. Москва, старший лейтенант, командир одного з військових підрозділів (в/ч 31134).

Підчас судового розгляду встановлено, що 23 червня 2022 року поблизу села Велика Комишуваха Ізюмського району Харківської області російські військові розстріляли автомобіль із цивільними. В даному автомобілі перебувало подружжя, яке їхало до міста Бахмут для евакуації літніх хворих батьків.

В результаті обстрілу чоловік отримав тяжкі поранення голови, тулубу та ноги від чого втратив свідомість.

Жінка намагалась врятувати чоловіка, проте окупанти продовжили обстріли. У цей час українські військові проводили аеророзвідку та зафіксували розстріл автомобіля.

Для врятування життя жінки військові ЗСУ прикріпили до дрону записку з написом: «Иди за мной». Побачивши коптер, жінка пішла за ним, бо тільки так могла врятувати своє життя та життя чоловіка. Дрон привів її до місця дислокації українських військових.

Після того, як чоловік прийшов до тями він самотужки дійшов до місця розташування військових ЗСУ.

На щастя, подружжя вижило та на даний час перебуває у безпеці.

Строк відбуття засудженим покарання почне обчислюватись з моменту його фактичного затримання.

 

 

Довідково:

Дії засудженого кваліфіковані за ч.2 ст.15, ч.2 ст.28, ч.2 ст.438 КК України, як порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а саме, як жорстоке поводження з цивільним населенням, а також віддання наказу про вчинення таких дій, поєднаного з закінченим замахом на умисне вбивство, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Відповідно до ухвали Красноградського районного суду Харківської області від 21.11.2023 року провадження у справі відносно обвинуваченого здійснювалось за його відсутності, як спеціальне судове провадження, оскільки обвинувачений переховується на території російської федерації, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором.

З засудженого також стягнуто на користь потерпілих матеріальну та моральну шкоди, загальний розмір стягнутої з військового рф моральної шкоди становить 30 000 000 (тридцять мільйонів) гривень 00 коп.

На даний час вирок не набрав законної сили, триває строк на апеляційне оскарження.

 

За повідомленням прес-секретаря

Красноградського районного суду