flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рубрика «Із зали суду»: Про результат розгляду резонансної кримінальної справи

07 березня 2024, 11:03

04 березня 2024 року судом завершено розгляд кримінального провадження стосовно жителя Липоводолинської громади за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтею 336 КК України. 

Встановлено, що обвинувачений, будучи військовозобов’язаним, як офіцер запасу, який перебуває на військовому обліку, був визнаний обмежено придатним до військової служби за результатами проходження медичного огляду військово-лікарською комісією першого відділу Роменського ТЦК та СП.

У жовтні 2023 року у приміщенні першого відділу Роменського ТЦК та СП військовозобов’язаний відмовився від отримання бойової повістки та без поважних причин не прибув для відправки до військової частини, тим самим ухилився від військової служби під час мобілізації, на особливий період.

Суд визнав винуватим місцевого мешканця у вчиненні кримінального правопорушення та призначив йому покарання у виді 3 років позбавлення волі.  

 Призначаючи покарання у межах санкції указаної  статті (від 3 до 5 років позбавлення волі), суд урахував ступінь тяжкості вчиненого нетяжкого злочину, ставлення обвинуваченого до скоєного (винуватість у вчиненому не визнав), відомості про його особу. Окремо суд урахував суспільну небезпеку вчиненого кримінального правопорушення та той факт, що на території України введений та триває воєнний стан, а тому ця категорія кримінальних правопорушень викликає значний суспільний резонанс, а обвинувачений, будучи офіцером запасу Збройних Сил України, зобов’язаний був непорушно дотримуватися Конституції України і законів України, військової присяги, стати у разі необхідності до військової служби, віддано служити Українському народові, сумлінно і чесно виконувати військовий обов’язок, поводитися з гідністю й честю, не допускати самому і стримувати інших від негідних вчинків. Поведінка такого військовозобов’язаного знижує рівень боєготовності Збройних Сил України, що в умовах сьогодення є критично неприпустимим, а тому суд дійшов висновку про необхідність призначення покарання у виді позбавлення волі обвинуваченому з метою його виправлення.

На даний час вирок суду не набрав законної сили та може бути оскаржений учасниками провадження в апеляційному порядку.

Із повними текстом  вироку суду можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи: 581/4/24, головуючий суддя – Сізов Д.В.

                                                 Інформацію підготовлено прес-службою місцевого суду