flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відповідальність за насильство, вчинене стосовно жінок, має бути передбачена в окремій нормі закону – суддя ВС

19 березня 2024, 08:50

Ратифікувавши в червні 2022 року Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульську конвенцію), Україна взяла на себе зобов’язання забезпечити розслідування, кримінальне переслідування та ліквідацію насильства стосовно жінок і домашнього насильства, яке вчинене також і щодо чоловіків і дітей (хлопців та дівчат). Переслідування має відбуватися незалежно від наявності поданої жертвою заяви й уможливить продовження провадження у справі в разі відкликання такої заяви чи скарги.

Таку думку висловила суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Надія Стефанів під час семінару-презентації онлайн-курсу на навчальній платформі Ради Європи HELP «Протидія насильству стосовно жінок та домашньому насильству» для адвокатів, суддів і прокурорів у межах проєкту РЄ «Боротьба з насильством стосовно жінок в Україні – Етап II» (COVAW-II).

Суддя наголосила, що відповідальність за насильство, вчинене стосовно жінок, має бути передбачена в окремій нормі закону. І не тільки щодо адміністративної відповідальності, а й щодо кримінальної.

«Ми маємо визначити та зрозуміти, що насильство стосовно жінок, а також домашнє насильство справді є такими злочинами, які ми не можемо зарахувати до категорії справ приватного звинувачення», – резюмувала Надія Стефанів.

Спікерка звернула увагу на те, що наявність міжнародного збройного конфлікту на території України призводить до збільшення кількості звернень жінок як щодо фактів домашнього насильства, так і щодо насильства стосовно жінок під час збройного конфлікту чи воєнного стану. Зважаючи на те, що жінки є найбільш вразливими особами й щодо них найчастіше застосовується насильство, надання їм належного захисту є одним із важливих завдань.

Також суддя нагадала про відповідну практику Верховного Суду, яку викладено в огляді судової практики ККС ВС у провадженнях про кримінальні правопорушення, пов’язані з домашнім насильством.

Джерело: Верховний Суд