flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Довічне позбавлення волі за збір та передачу даних щодо дислокації воєнних об’єктів ЗСУ

22 травня 2023, 15:44

Сьогодні, 22 травня 2023 року, Малиновський районний суд м. Одеси ухвалив вирок, яким визнав виним особу у переході на бік ворога в період збройного конфлікту, наданні іноземній державі, іноземній організації та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України на шкоду суверенітетові , територіальної цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України, вчинені в умовах воєнного стану (ч.2 ст. 111 КК України) та у незаконному придбанні та зберіганні вибухових речовин та бойових припасів (ч.1 ст. 263 КК України).

 

У судовому засіданні, обвинувачений свою вину визнав повністю, але не розкаявся. Під час останнього слова обвинувачений показав, що жалкує лише про те, що його дуже рано викрили у вчиненні підривної діяльності проти України. Він бажав продовжувати свою діяльність на користь російської федерації, оскільки вважає «силами зла» Західні Країни які допомагають Україні проти боротьби із «силами добра» які представляє росія.

 

Стороною обвинувачення було запропоновано покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.

Колегія суддів у вироку зазначила наступне: покарання, яке запропоновано прокурором та погоджено стороною захисту, не буде відповідати особистості обвинуваченого. Воно більше схоже на вислів Шекспіра у «Гамлеті»:

 

            «….Адже він невразливий, як пара, і наші

            Удари марні, гірше за зле глузування».

 

Обвинувачений є класичним прикладом засобу у реалізації військово-політичного керівництва російської федерації загарбницької і руйнівної концепції щодо незалежної держави Україна.

 

Пройнявшись ідеями «спасіння» України за допомогою російських військ та військової інтервенції, обвинувачений став сліпим засобом спецслужб російської федерації у руйнації і знищення самостійної державності України. Його світогляд та розуміння історичних подій дуже схожі на три основні гасла Партії у романі Джорджа Орвелла «1984»: «Війна – це мир; Свобода – це рабство; Незнання – це сила».

 

Обвинувачений свідомо надбав виховання із глибокими антиукраїнськими поглядами, які за своїм змістом є загрозливішими для державотворення України, ніж будь-яке навмисне вбивство, що як відомо є найтяжчим злочином проти життя і здоров’я особи.

 

Повертаючись до обставин вказаної справи, суд вважає, що суспільна небезпека обвинуваченого, як окремої людини занадто висока, тому що він – ідейний ворог України. Здатність його вміло мислити, використовуючи свою освіту, вміння та минулу роботу у міліції, створюють для національної безпеки значні ризики у проведені підривної діяльності на користь головного ворога України - російської федерації. Діяльність, яку він здатний реалізовувати на території нашої держави, очевидно здатна завдавати суттєву шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній та економічній безпеці України. Перехід на бік ворога в умовах воєнного стану показує максимальний рівень небезпеки цієї особи та можливість втілювати найзагрозливіші сценарії щодо підривної діяльності у будь-яких сферах життя України. Така думка суду підтверджується відсутністю розкаяння обвинуваченого у своїх діях та наявності наміру подальшої підтримки російської федерації.

 

У зв’язку з вищевикладеним, колегія суддів ухвалила вирок з призначенням покарання у вигляді довічного позбавлення волі, з конфіскацією майна.

 Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.

Інформаційно:

Громадянин обвинувачується у тому, що будучи обізнаним про те, що на території України ведений правовий режим – воєнний стан, у зв’язку із військовою агресією російської федерації проти України у березні-квітні 2022 року з власної ініціативи вийшов на зв'язок із представниками спеціальних служб російської федерації та почав виконувати їх завдання щодо збору та передачі інформації щодо об’єктів критичної інфраструктури, дислокації та переміщення військових й військової техніки, тобто здійснив інтелектуальний перехід на бік ворога.

Вступив у співробітництво із представниками головного управління генерального штабу збройних сил російської федерації.

У період з квітня по травень 2022 року здійснив об’їзд можливих місць дислокації військ та техніки Збройних сил України та території Одеси та Одеської області та передав інформацію про місце дислокації військ  «куратору» спецслужб російської федерації.

Громадянин знаходячись у м. Одесі, придбав у невстановленої особи вибухові речовини, та бойові припаси, які у дорожній сумці перемістив до напівзруйнованої будівлі. Надалі, зберігав за вказаним місцем вибухові речовини та бойові припаси до їх вилучення співробітниками правоохоронного органу України.

Кримінальне провадження: 521/9656/23.