flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Історична довідка про суд

04 грудня 2023, 15:17

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА

про діяльність Арцизького районного суду Одеської області

вул. Соборна, 29, м. Арциз, Одеської області

      Після закінчення Великої Вітчизняної війни у надзвичайно складних умовах відбудови народного господарства України у 1946 році був заснований народний суд Арцизького району Ізмаїльської області, який діяв у межах району.

       До складу суду входили народні судді, народні засідателі, секретарі. Першими народними суддями, які працювали в Арцизькому нарсуді були Пономарьов, Вербицький, Кульшин, Комісаров, Колосов, першими адвокатами - Гакер та Касьяненко.

      Арцизький народний суд розглядав кримінальні та цивільні справи. Робота була направлена на боротьбу із злочинністю, на відшкодування збитків, заподіяних розкраданнями, на захист трудових, майнових та житлових прав громадян, охоронювані законом інтересів державних та громадських організацій.

      15 лютого 1954 року Ізмаїльська область була ліквідована з переданням території Одеській області, до якої увійшов і Арцизький район, що спричинило зміну назви суду (народний суд Арцизького району Одеської області).

     На початку 1963 року, у результаті здійснення політики збільшення районів, Арцизький район був ліквідований з переданням території Тарутинському району Одеської області. Арцизький нарсуд припинив свою діяльність. Район був відновлений у 1967 році, територія району збільшилась за рахунок приєднання частини сіл колишнього Новоіванівського району, відновив свою діяльність і Арцизький народний суд Одеської області, збільшилась і територія, на яку поширювалась дія суду.

       Після придбання Україною суверенітету у грудні 1991 року в країні, в органах влади всіх рівнів відбувається реформування. Здійснюється удосконалення судової системи, діяльності судів.

     Згідно Закону України «Про внесення змін і доповнень до Закону Української РСР «Про судоустрій Української РСР», Кримінально - процесуального та Цивільного процесуального кодексів Української РСР» від 17 червня 1992 року № 2464-12 судовий процес проводиться суддею одноособово за участю прокурора, адвокатів, секретаря. Народні засідателі участі в судовому процесі не приймають. Це знайшло відображення у назві суду, з 1993 року він діє як Арцизький районний суд Одеської області.

      З початку 2002 року згідно Закону України «Про судоустрій», прийнятим 7 лютого 2002 року, суд має назву - Арцизький районний ( місцевий) суд Одеської області.

     До кінця 2002 року організаційне керівництво судом у межах і порядку, передбачених законодавством, здійснювалось Міністерством юстиції України, з початку 2003 року суд став підвідомчим Державній судовій адміністрації України.

     Арцизький районний (місцевий) суд Одеської області (з 17.07.2020 року Болградського району) розглядає, як суд першої інстанції, цивільні, кримінальні, адміністративні та справи про адміністративні правопорушення у передбачених законом випадках, за винятком справ, віднесених законом до підсудності інших судів.

      З метою забезпечення роботи суду по здійсненню правосуддя, узагальнення судової практики та іншої діяльності в Арцизькому районному

(місцевому) суді діє апарат суду. 

      Загальне керівництво апаратом суду здійснює голова суду.

      Станом на 01.12.2023 року структура і штатна численність апарату Арцизького районного суду складає:

  • Голова суду -1
  • Судді - 4
  • Керівник апарату суду - 1
  • Заступник керівника апарату суду - 1
  • Помічники суддів - 5
  • Секретар судових засідань - 5
  • Консультант суду - 1
  • Головний спеціаліст з інформаційних технологій - 1
  • Старший секретар суду - 1
  • Секретар суду - 2
  • Судовий розпорядник - 1
  • Архіваріус - 1

      Разом : 24 працівника.

      Діяльність суду при здійсненні правосуддя спрямована на всемірне

зміцнення законності та правопорядку, запобігання злочинам та іншим правопорушенням.

      Робота по діловодству в Арцизькому районному суді покладається на апарат суду.

    З 2006 року діловодство в Арцизькому районному суді Одеської області здійснюється згідно з «Інструкцією з діловодства в місцевому загальному суді», затвердженої Наказом Державної судової адміністрації України від 20.08.2019 року №814, яка встановлює єдиний порядок документування діяльності суду, регламентує порядок роботи з документами з моменту їх надходження чи створення у суді до відправлення або передавання в архів, звернення до виконання судових рішень, порядок приймання судових справ і кореспонденції, реєстрації та облік судових справ і матеріалів, реєстрацію та облік звернень громадян, формування судових справ: приймання, облік і зберігання речових доказів та особистих документів у судових справах, складання номенклатури справ суду, передача справ до архіву суду тощо.

                                                                            Робота архіву суду:

       В травні 2012 року покращена матеріально-технічна база архіву: розширено площу архіву із однієї кімнати до двох кімнат площею 16,7м2  та  22,8 м2, установлено комп'ютер.

       Організація роботи ЕК і архіву суду здійснюється відповідно до «Інструкції про порядок передання до архіву місцевого та апеляційного суду, зберігання в ньому, відбору та передання до державних архівних установ та архівних відділів міських рад судових справ та управлінської документації суду», затвердженої наказом Державної судової адміністрації України 15 грудня 2011 року № 168, «Переліком судових справ і документів, що утворюються в діяльності суду,із зазначенням строків зберігання», затвердженого наказом Державної судової адміністрації України 07 грудня 2017 року № 1087, а також Номенклатурою справ Арцизького районного суду, схваленого протоколом засідання ЕК Арцизького районного суду від 25 березня 2019 року за № 1 та затвердженою головою суду, яка була погоджена експертно   - перевірною комісією (ЕПК) Державного архіву Одеської області (протокол № 7 від 27 червня 2019 року).

    В архіві Арцизького районного (місцевого) суду Одеської області зберігаються справи та документи з 1947 року. Це судові справи (кримінальні, цивільні, справи про адміністративні правопорушення) постійного, тривалого та тимчасового зберігання, справи загального діловодства, журнали та картотеки. Судові справи поточного року зберігаються в канцелярії суду.

    Станом на 01 грудня 2023 року в архіві Арцизького районного суду зберігаються:

    за 1947- 2015 роки:

  • Описи №1 справ постійного зберігання з оригіналами вироків, ухвал, постанов, рішень суду по кримінальним, цивільним справам, сформованих в томи по 25 кримінальних справ, по 50 цивільних – всього – 1581;
  • Описи №2 справ тривалого (понад 10 років) зберігання кримінальних та цивільних справ – 6255.

    За 2016 – 2022 роки включно: кримінальних, цивільних та справ про адміністративні правопорушення всього 12889 справ.

    Разом з 1947 року  20725 справи.

    У 2001 році до штату суду була введена посада архіваріуса. Наказом голови суду Борисовою С.П.  від 27.11.2001 року за №17 була створена постійно діюча  експертна  комісія (ЕК) суду, до складу якої залучені досвідчені працівники суду в кількості 5 чоловік. Також  приймає участь в її роботі завідувач Арцизького сектору архівного відділу Болградської РВА Небога Лілія Вікторівна.

    За період з кінця 2001 року  по  листопад 2023 року було проведено 58 засідань експертної комісії (ЕК) суду. Завдання ЕК суду є організація та проведення експертизи цінності справ та документів, що утворилися в діловодстві  суду.

    Експертно-перевірчою комісією Державного архіву Одеської області протоколом №1 від 30 січня 2014 року було затверджене положення про експертну комісію Арцизького районного суду.

    Експертна комісія суду за участю Арцизького сектору архівного відділу Болградської РВА приймає рішення про схвалення та подання до експертно-перевірної комісії (ЕПК) Державного архіву Одеської області описи справ постійного зберігання, акти про вилучення для знищення документів, не внесених до НАФ, номенклатуру справ суду, підводяться підсумки передання судових справ та документів за поточні роки з канцелярії  до архіву суду, затверджуються плани роботи архіву суду на рік по підготовці та вилученню для знищення справ та документів, що не потребують подальшого зберігання у зв’язку із закінченням термінів зберігання.

     Наказом керівника апарату суду від 14.10.2013 року № 31 к-од затверджено Положення про архів Арцизького районного суду Одеської області.

     З 2012 року Арцизький районний суд включено до «Списку №1 юридичних та фізичних осіб – джерел формування НАФ, які передають документи до архіву».

      Управлінська документація (документи загального діловодства) суду впорядкована, складено описи. На судові документи складено описи №1 справ постійного зберігання. Для зручності в роботі було прийнято рішення опису справ постійного зберігання на управлінську документацію надати №1-ЗАГ.

      В Арцизькому районному суді управлінські документи зберігаються з 1967 року.

     Станом на 1 грудня 2023 року Державним архівом Одеської області  затверджено описи справ постійного зберігання за 1947-2015 роки включно, в яких описано 1581 справ. Крім того, за 1996-2015 роки затверджені головою суду,  погоджені ЕПК Державного архіву Одеської області «Акти про вилучення для знищення справ (документів), що не підлягають зберіганню».

       Складено та ухвалено ЕК суду описи №2 справ тривалого (понад 10 років) зберігання за 1949-2015 роки, в яких описано 6255 справ.

     Після затвердження Описів №1 справ постійного зберігання та погодження актів про вилучення для знищення справ, що не підлягають зберіганню за 1947-2015 роки Державним архівом Одеської області по 1 примірнику  цих документів  зберігаються  в наглядовій справі  архівного відділу Арцизької  районної державної адміністрації, а інші примірники і самі судові справи та оригінали вироків, ухвал, рішень, постанов зберігаються в архіві Арцизького районного суду, справи з особового складу у сейфі керівника апарату суду.

      Передання справ до архіву суду  здійснюється щороку до 1 квітня поточного року за річними  описами справ  постійного, тривалого та тимчасового зберігання, складених згідно розділу 4.2 та за встановленою формою (додаток 6) «Інструкції..». Прийняття справ проводиться в присутності старшого секретаря суду, який здає справи. При цьому в кожному примірнику  опису справ  та в статистичних картках на кожну справу робляться відмітки про дату прийняття справ до архіву суду. Складається «Акт приймання-передання справ до архіву суду» з підписами осіб, що приймали та здавали справи,  який затверджується головою суду.

        Облік справ архіву суду здійснюється з метою забезпечення їх збереженості та контролю за наявністю і рухом документів. Згідно додатку 11 «Інструкції..»  в  архіві ведеться  журнал обліку надходження та вибуття справ (документів) архіву. Крім того, ведеться «Опис справ та документів, які знаходяться на зберіганні в архіві Арцизького районного суду», «Річні розділи зведених описів справ постійного та тривалого зберігання».

       Видача справ з архіву для тимчасового користування для підготовки відповідей на запити та заяви юридичних та фізичних осіб про надання копії вироку, рішення, постанови суду, витягу із рішення суду тощо, здійснюється лише за резолюцією голови суду. Для видачі справ в архіві суду ведеться журнал видавання справ з архіву суду згідно додатку 13 «Інструкції…». В кінці року по цьому журналу перевіряється  надходження до архіву виданих впродовж року справ.

      Архіваріус  суду                                                                           Тетяна ЗАХАРОВА  

      01.12.2023 р.