flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повідомлення щодо подання електронних декларацій присяжними

05 березня 2024, 12:30

      Стрийський міськрайонний суд Львівської області нагадує присяжним суду, що згідно чинного законодавства, присяжні під час виконання своїх обов’язків у суді (тобто під час їх залучення до розгляду конкретної справи), становляться суб’єктами, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції» (далі Закон).
      Це означає, що на присяжних розповсюджується обов’язок подати електронну декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування у порядок і в строки, визначені Розділом 7 (ст. 45-52) вказаного Закону за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством з питань запобігання корупції.
     Тобто, якщо у 2023 році присяжні приймали участь у розгляді цивільної чи кримінальної справи та не подали за вказаний період декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, їм необхідно до 1 квітня 2024 року подати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2023 рік.
      На офіційному веб-сайті НАЗК є детальне роз'яснення щодо заповнення електронних декларацій https://wiki.nazk.gov.ua/category/deklaruvannya/
      Одночасно звертаємо увагу, що за несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування передбачено адміністративну відповідальність (ст.172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення), умисне внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей – кримінальну відповідальність (ст. 366-2 Кримінального кодексу України), умисне неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (ст. 366-3 Кримінального кодексу України).