flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засади використання автоматизованої системи документообігу Городоцького районного суду Львівської області

23 січня 2024, 16:10

ЗАТВЕРДЖЕНО   

 

Рішення зборів суддів

Городоцького районного суду

Львівської області

05 жовтня 2015 року № 13

 

Із змінами та доповненнями, внесеними

рішеннями зборів суддів Городоцького

районного суду Львівської області

від 31 травня 2016р. № 1,

від 15 липня 2016р. № 2,

від 18 квітня 2017 №4,

від 30.11.2017р. №7,

                                                                                    від 03.09.2020 №5,

                                                                                    від 18.06.2021 №1

                                                                                    від 26.10.2022 №2

                                                                                    від 20.04.2023 №1

                                                                                    від 26.05.2023 №3

                                                                                    від 21.09.2023 №4

                                                                                    від 23.01.2024 №1

 

 

 

Засади використання автоматизованої системи документообігу Городоцького районного суду Львівської області 

І. Загальні положення

1.1. Автоматизований  розподіл судових справ, які надходять на розгляд до Городоцького районного суду Львівської області, між суддями здійснюється відповідно до ст. 15 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Положення про  автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України 26 листопада 2010 року №30 зі змінами (далі – Положення), вимог процесуального законодавства України, Засад використання автоматизованої системи документообігу в Городоцькому районному суді Львівської області (далі Засади).

1.2. Автоматизований розподіл судових справ  здійснюється комп’ютерною програмою «Д-3», яка розроблена адміністратором  автоматизованої системи для загальних судів. 

1.3. Автоматизований розподіл судових справ  здійснюється між усіма суддями, які мають на час розподілу повноваження для здійснення процесуальних дій.

1.4. Порядок документообігу у суді регламентується Положенням про автоматизовану систему документообігу суду (далі - Положення), Інструкцією з діловодства в місцевих та  апеляційних судах України, процесуальним законодавством та цими Засадами.

ІІ. Особливості формування колегії суддів

2.1.  Якщо, у випадках передбачених процесуальним законодавством, судова справа підлягає розгляду колегією суддів, то склад колегії суддів визначається шляхом автоматичного розподілу.

2.2. У разі неможливості виконання суддею, який входить до складу колегії суддів, обов’язків судді (закінчення повноважень, відсторонення від посади, тривала непрацездатність тощо), який не є головуючим суддею у судовій справі, заміна відсутнього судді, який входить до складу колегії суддів, здійснюється за допомогою АСДС в автоматичному режимі, без повторного автоматизованого розподілу судової справи.

 

ІІІ. Спеціалізація суддів з розгляду судових справ

3.1. Автоматизований розподіл кримінальних проваджень між суддями здійснюється з урахуванням спеціалізації зі здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх.

3.2. Слідчі судді здійснюють повноваження з судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, у порядку передбаченому КПК України.

3.3. Зборами суддів обираються слідчими суддями усі діючі судді та суддя, який уповноважений здійснювати кримінальне провадження щодо неповнолітніх. При цьому обирається основний суддя, який уповноважений здійснювати кримінальне провадження щодо неповнолітніх, який виконує свої обов’язки постійно, та резервний суддя, який виконує такі обов’язки основного судді при недопустимості повторної участі судді в кримінальному провадженні чи у період його відсутності (перебування у відпустці, відрядженні, на лікарняному тощо).

   (пункт 3.3. із змінами, внесеними згідно рішення зборів суддів Городоцького районного суду від 31.05.2016р. №1,

пункт 3.3. доповнено третім реченням, згідно з рішенням зборів суддів Городоцького районного суду від 15.07.2016р. №2,

пункт 3.3. із змінами, внесеними згідно рішення зборів суддів Городоцького районного суду від 30.11.2017р. №7)

  1. IV. Особливості розподілу судових справ між суддями

4.1. Не розподіляються щодо конкретного судді судові справи у випадках, визначених підпунктами 2.3.3. пункту 2.3. Положення, за винятком абзаців другого, третього і восьмого частини першої, яку викласти в такій редакції:

за два місяці до закінчення повноважень судді та за один місяць до закінчення повноважень присяжного;

(абзац другий пункту 4.1. виключено згідно з рішенням зборів суддів Городоцького районного суду від 18.04.2017р. №4,

пункт 4.1 та абзац другий пункту 4.1. із змінами, внесеними рішенням зборів суддів Городоцького районного суду від 26.10.2022р. №2)

за десять робочих днів до початку відпустки (якщо її тривалість становить більше 24 календарних днів);

за п’ять робочих днів до початку відпустки (якщо її тривалість становить від 14 до 24 календарних днів);

у дні перебування судді у нарадчій кімнаті дві і більше доби;

абзац п’ятий пункту 4.1. із змінами, внесеними рішенням зборів суддів Городоцького районного суду від 26.05.2023р. №3)

за один робочий день до направлення судді на навчання, підвищення кваліфікації, для участі у семінарських заняттях, діяльності органів суддівського самоврядування, Вищої ради юстиції тощо без відбуття у відрядження (за наявності наказу голови суду), якщо тривалість навчання тощо становить 3 і більше робочих днів.

 

(пункт 4.1. доповнено абзацом 6 згідно з рішенням зборів суддів Городоцького районного суду №1 від 18.06.2021р.)

 

4.2. Дні, у які не розподіляються щодо конкретного судді судові справи, не враховуються при розрахунку коефіцієнту навантаження судді на момент автоматизованого розподілу судової справи.

            4.3. Не підлягають автоматизованому розподілу судові справи, заяви, клопотання, передбачені підпунктами 2.3.43. – 2.3.45. пункту 2.3. Положення та передаються  раніше визначеному у судовій справі судді, а також:

- протоколи про адміністративне правопорушення при їх повторному скеруванні до  суду після доопрацювання і ті, які направлялись в поліцію для скерування до іншого суду/ за підсудністю, але надійшли повторно (крім перебування судді у відпустці тривалістю 14 і більше календарних днів);

- позовні заяви, які були повернуті на підставі ч. 4 ст.185 ЦПК України;

- позовні заяви, які були повернуті на підставі ч. 4 ст. 169 КАС України;

 

 - позовні заяви (по ЦПК і КАСУ), які були залишені без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав таку заяву;

 

- справи (по ЦПК і КАСУ), які направлялись за підсудністю до іншого суду та надійшли повторно;

 

- за винятком скарг по одному кримінальному провадженню (параграф 1 глави 26 КПК України).

У разі надходження клопотань та скарг (в порядку КПК України) у дні, коли не розподіляються щодо конкретного судді судові справи відповідно до підпункту 2.3.3. пункту 2.3. Положення та пункту 4.1. Засад –– такі передаються на загальний автоматизований розподіл у день надходження до суду.

 

            (пункт 4.3. в редакції рішення зборів суддів Городоцького районного суду №4 від 18.04.2017р.,

пункт 4.3. із змінами, внесеними згідно з рішенням зборів суддів Городоцького районного суду №1 від 18.06.2021р.

пункт 4.3. із змінами, внесеними згідно з рішенням зборів суддів Городоцького районного суду №3 від 26.05.2023р.

пункт 4.3. в редакції рішення зборів суддів Городоцького районного суду №1 від 23.01.2024р.)

 

4.4. (пункт 4.4. виключено згідно з рішенням зборів суддів Городоцького районного суду №1 від 23.01.2024р.)

            4.5. У разі задоволення відводу або самовідводу заміна судді здійснюється автоматизованою системою на підставі рішення про відвід або рішення про самовідвід.

 

 (п. 4.5. у редакції рішення зборів суддів Городоцького районного суду від 30.11.2017р. №7)

 

4.6. З метою недопущення порушення строків розгляду справи можуть бути розподілені між суддями, розподіл справ яким не здійснюється з підстав передбачених абзацами 4,6,8 (крім днів перебування судді у відрядженні) підпункту 2.3.3. пункту 2.3. Положення та абзаців 2-4 пункту 4.1. розділу IV цих Засад, судові справи за заявами про відвід слідчого судді або судді, який здійснює судове провадження одноособово.

4.7. Винятково, у разі, коли головуючий суддя не може продовжувати розгляд справи через тривалу хворобу, з метою дотримання строків розгляду справ і прав громадян, невирішені судові справи передаються для повторного автоматизованого розподілу на підставі рішення зборів суддів за розпорядженням керівника апарату суду, що додається до матеріалів справи.

 

(п. 4.7. у редакції рішення зборів суддів Городоцького районного суду від 03.09.2020р. №5)

 

4.8. У випадках знеструмлення електромережі суду, виходу з ладу обладнання або комп'ютерних програм чи настання інших обставин, які унеможливлюють функціонування автоматизованої системи, що триває понад п’ять робочих днів і відповідно до вимог підпункту 2.3.55 пункту 2.3 Положення зафіксовано актами, складеними комісією під головуванням керівника апарату або особи, яка виконує його обов’язки, розподіл судових справ, які за законом мають розглядатися невідкладно з метою недопущення порушення конституційних прав громадян (судові справи, пов’язані з виборчим процесом, вирішення питання застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, клопотання слідчого, прокурора про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, клопотання про надання дозволу на обшук чи огляд житла тощо) здійснюється на підставі резолюції голови суду, з дотриманням принципу черговості та спеціалізації, визначеної зборами суддів.

4.9. Розгляд судових справ, які відповідно до законодавства підлягають реєстрації та розгляду у вихідні, святкові і неробочі дні, розглядаються слідчими суддями, визначеними АСДС або на підставі наказу голови суду про чергування слідчих суддів.

            (пункт 4.9. зі змінами, внесеними згідно з  рішенням зборів суддів Городоцького районного                                                                                          суду від 31.05.2016р. №1)

4.10. Коефіцієнт складності справ визначається автоматизованою системою і складає для усіх категорій справ – 1.

4.11. Коефіцієнт, що враховує форму участі судді в розгляді судової справи, визначається: головуючий суддя (при колегіальному розгляді) – 1; член колегії – 0.1; головуючий суддя (одноособово) – 1.

4.12. Коефіцієнт справ, що підлягають розподілу для розгляду суддею, у разі виконання ним адміністративних повноважень голови суду, визначається зборами суддів.

                       Зменшити навантаження щодо розгляду справ на голову суду до 90% порівняно з навантаженням інших суддів.

 

             (пункт 4.12. зі змінами, внесеними згідно з рішеннями зборів суддів Городоцького районного суду від 31.05.2016р. №1, 30.11.2017р. №7, 22.04.2020р. №3, 20.04.2023 №1)

 

4.13. У випадках виявлення значної різниці в навантаженні на суддів, автоматизований розподіл справ за рішенням зборів суддів може здійснюватися без урахування конкретного судді на встановлений період до вирівнювання навантаження. Значною вважається різниця в навантаженні на суддю більш як сорок відсотків у порівнянні з навантаженням на інших суддів (крім голови суду).

  1. V. Прикінцеві положення

5.1. Засади використання автоматизованої системи документообігу суду затверджуються рішенням зборів суддів та вносяться до автоматизованої системи не пізніше робочого дня, що настає після проведення цих зборів.

5.2. У разі внесення змін до Засад використання автоматизованої системи документообігу суду збори суддів новим рішенням затверджують відповідні зміни до Засад використання автоматизованої системи документообігу суду. Засади використання автоматизованої системи документообігу суду (зі змінами та доповненнями) вносяться до автоматизованої системи та оприлюднюються на веб-порталі судової влади України не пізніше робочого дня, що настає після проведення цих зборів.

           (пункт 4.12. зі змінами, внесеними згідно з рішенням зборів суддів Городоцького районного суду від 31.05.2016р. №1)

 

5.3. Дані Засади набирають чинності з дня, наступного за днем їх затвердження.