flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції під час судового провадження У Білокуракинському районному суді

03 травня 2018, 14:11

Проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції під час

судового провадження У Білокуракинському районному суді

 

У судовій практиці часто трапляються випадки, коли учасники судочинства в силу об’єктивних причин позбавлені можливості особисто брати участь у судовому засіданні. В деяких державах вже давно  існують можливості проведення  судового засідання  за участю тих осіб, які дистанційно відділені від приміщення суду.  Так і для судів нашої держави було  введено положення  про проведення  процесуальних дій у режимі відеоконференції, що має насамперед сприяти  справедливому і публічному розгляду проваджень у справах  упродовж розумного строку і безстороннім судом.

Дистанційне судове провадження - це здійснення судового провадження у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення. Причому не обов’язково, щоб така трансляція здійснювалася саме з приміщення суду; це може бути і інше приміщення, наприклад, приміщення у лікарні або у місцях відбування покарання. Підставами для здійснення судового провадження у режимі відеоконференції є неможливість безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров'я або з інших поважних причин;необхідність забезпечення безпеки осіб; проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого; необхідність вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження; наявності інших підстав, визначених судом достатніми.

Головною умовою проведення дистанційного судового провадження є згода особи. Відповідно до вимог діючого законодавства дистанційне судове провадження може здійснюватися в судах першої, апеляційної та касаційної інстанцій, Верховному Суді України під час здійснення судового провадження з будь-яких питань, розгляд яких належить до компетенції суду. Для проведення судового засідання у такий спосіб слід стороні провадження по справі лише подати до суду заяву про проведення судового засідання у режимі відеоконференції з певним судом. Рішення про здійснення дистанційного судового провадження ухвалює суд.

На даний час у Білокуракинському районному суді встановлено необхідне обладнання для проведення процесуальних дій у режимі відео конференції. Так, у 2017 році було проведено 58 відеоконференцій з іншими судами, а в І кварталі 2018 році – 23. Тож, в порівнянні цих періодів бачимо, що судові засідання у режимі відеоконференції проводяться доволі частіше, та це нововведення набирає своїх обертів та досить швидко впроваджується та застосовується практично.

Хід і результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксуються за допомогою технічних засобів відеозапису.