flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Івано-Франківському окружному адміністративному суді обговорили перспективи досудового вирішення спорів

04 липня 2016, 11:01

Юристи Карл ДеФарія та Юлія Седик провели зустріч з головою Івано-Франківського окружного адміністративного суду Андрієм Могилою та суддями Віктором Гундяком та Остапом Тимощуком, під час якої обговорили результати впровадження процедури досудового врегулювання спорів, розпочатої ще у 2013 році. Тоді Івано-Франківський окружний адміністративний суд став одним з чотирьох пілотних судів, що почали надавати послуги з досудового вирішення спорів в Україні.

Андрій Могила розповів про досвід застосовування процедури, а також наголосив на її важливості для українського судочинства. Голова суду підкреслив прогресивність та перспективність даного альтернативного механізму вирішення спорів та висловив сподівання, що процедура стане ефективним інструментом підвищення рівня довіри до судової влади, за умови законодавчого врегулювання питання її застосування.

Нагадаємо, що переговори відбуваються без звичного судового формалізму. Процес не фіксується технічними засобами, у ньому не використовуються атрибути судової влади, а його формат суттєво відрізняється від судового засідання. Крім того, суддя виступає лише посередником між сторонами, направляє їх і підказує правові та вигідні для обох сторін варіанти вирішення спору.

Зустріч відбулась у рамках оцінювання українсько-канадського проекту «Суддівська освіта – для економічного розвитку».

Докладніше про процедуру тут.