flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Діти - наше майбутнє: суд відвідали старшокласники

01 травня 2024, 15:39

Сьогодні, у передостанній місяць шкільного навчання, до  Долинського районного суду Івано-Франківської завітали учні 10 класу Вигодська спеціальна школа івано-франківської обласної ради для ознайомчого візиту.

 

https://www.facebook.com/share/p/QterUXyHzX7uc4eu

 

Екскурсійно юні відвідувачі ознайомились із роботою служби судової охорони, працівників канцелярії, завітали до «дитячої кімнати», кабінетів голови суду та суддів, помічників, секретарів та, зрештою, зазирнули до усіх куточків приміщення, у тому числі «камер» для обвинувачених.

Голова суду Ігор Андрусів, який до того ж є суддею, що розглядає справи щодо неповнолітніх, по-юнацьке розповів про свою багаторічну працю, курйозні та складні справа, а також  довготривалий і наповнений випробуваннями сучасний шлях юриста до посади судді. 

Як вдалося побачити, в очах дітей найцікавішою була участь у розгляді кримінального провадження про обвинувачення водіїв лісовоза та автобуса, що скоїли «аварію» в наслідок якої загинули люди. Високий рівень компетенції адвоката, ґрунтовна підготовка до участь у справі прокурора показала нетипову для більшості судових справ змагальність сторін, а вдалі, чіткі та гострі запитання головуючого судді Володимира Тураша підкреслили роль та місце суду в цьому диспозитивному процесі.

Деякі із школярів твердо  розділили між собою ролі прокурора та адвоката, тим самим, сподіваємося, заклали позитивну цеглинку в свою прийдешню освіту.

Керівник апарату Микола Пасічник поділився досвідом роботи у суді та підкреслив ключові моменти організації  роботи апарату суду. Цікава була його розповідь про правосуддя в цілому.

«Існує три суди для людини: суд совісті, суд людський і суд Божий. Перший ніколи не приспиш, другий рано чи пізно скаже правду, третій до часу вироку стримує», - такими простими і, водночас, фундаментальними тезами звернувся до дітей Микола Пасічник, розпочинаючи діалог щодо ролі суду в житті людей. На здивування діти мали дуже багато запитань, ділилися власним досвідом та досвідом близьких осіб щодо життєвих ситуацій, у яких доводилось звертатись до суду.

 «Маємо змінити думку суспільства про судову владу. І наша мета якраз полягає у тому щоб донести до громади,  що суд це територія довіри, справедливості та захисту», - на завершення резюмувала суддя-спікер Світлана Монташевич

Вкладаючи у виховання дітей сьогодні – розбудуємо правову державу в майбутньому.

Дякуємо вчителю п. Петру Левковичу та директору Оксані Якимів за ініціативу відвідати наш суд.

Пресслужба  суду