flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома присяжних! Декларування 2023

06 березня 2024, 09:54

Присяжні під час виконання своїх обов’язків у суді, а саме під час залучення до розгляду конкретної справи, стають суб’єктами, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції» (відповідно до підпункту «ґ» пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції»). Отже, присяжні (під час виконання ними обов’язків у суді, незалежно від того отримували вони винагороду чи ні) відносяться до суб'єктів декларування й відповідальності за корупційні правопорушення та зобов’язані подавати електронну декларацію на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції шляхом заповнення електронної форми за минулий рік, що визначена Національним агентством, для особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

12 жовтня 2023 року набрав чинності Закон України № 3384-ІХ, яким відновлено  декларування та функції НАЗК (законопроект 9534).

У зв’язку з чим, присяжним необхідно подати щорічні електронні декларації  2023 рік – у строк  до 31 березня 2024 року включно.

Відповідно до роз'яснень Департаменту перевірки декларацій та моніторингу способу життя Національного агентства з питань запобігання корупції, лише особи, включені до списку присяжних, які протягом року не були залучені судом для участі у здійсненні правосуддя (протягом звітного року  жодного разу не приймали участь у судових засіданнях), не є суб'єктами декларування, а тому, не зобов'язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Також звертаємо увагу, що порушення вимог фінансового контролю, умисне недекларування або декларування недостовірної інформації є корупційними правопорушеннями, за які передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність (стаття 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, стаття 366-1 Кримінального кодексу України).

Для заповнення декларації необхідно увійти до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (https://portal.nazk.gov.ua/). Для входу до вищезазначеного Реєстру потрібен Електронний цифровий підпис (ЕЦП), який необхідно завчасно отримати в одному з акредитованих центрів сертифікації ключів (АЦСК), перелік яких зазначений на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції. Контактну інформацію зазначених АЦСК розміщено в електронному реєстрі суб’єктів, які надають послуги, пов’язані з видачею сертифікатів ЕЦП (http://czo.gov.ua/ca-registry).

НАЗК запровадило  в Реєстрі декларацій спеціальну функцію — «Дані для декларації». Це ще одна можливість спростити процес декларування, полегшити пошук даних та уникнути помилок, які декларанти могли зробити в попередніх деклараціях.

Нагадуємо, що роз’яснення стосовно декларування розміщені у Базі знань НАЗК. Отримати додаткову консультацію ви можете, направивши офіційного листа на електронну пошту info@nazk.gov.ua або за телефоном контакт-центру (044) 200-06-94. Відповіді на найпоширеніші технічні питання роботи з Реєстром декларацій розміщені за посиланням   https://bit.ly/396jTOD   та https://bit.ly/2t0rGwL