flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом оголошено вироки громадянам, які звинувачуються в колабораційній діяльності

12 квітня 2024, 13:59

12 квітня 2024 року судом оголошено вироки двом громадянам України, які вчинили кримінальні правопорушення, передбачені ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (умисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору (пособництво), вчинені громадянином України, з метою завдання шкоди Україні шляхом реалізації рішень та дій держави-агресора, вчинене за попередньою змовою групою осіб) та ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 КК України (участь в організації та проведенні незаконних референдумів на тимчасово окупованій території, вчинене за попередньою змовою групою осіб) відповідно.

Судовий розгляд здійснювався в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинувачених.

Так, у судовому засіданні встановлені обставини вчинення злочинів:

- громадянином Ч., який 30.11.2022 знаходячись на тимчасово окупованій території м. Енергодара Василівського району Запорізької області, добровільно погодився на пропозицію представників держави-агресора Російської Федерації та зайняв посаду першого заступника генерального директора «Акционерного общества «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС» - директора «Обособленного подразделения «Запорожская атомная электростанция» (мовою оригіналу). У подальшому здійснив дії спрямовані на агітацію та схиляння працівників ВП «Запорізька АЕС» до співпраці з представниками держави-агресора та укладення трудових відносин з незаконно утвореною юридичною особою шляхом підписання контракту та вчинив дії на допомогу державі-агресора, спрямовані на відключення комутаційного обладнання системи мережі передачі даних на території ВП «Запорізька АЕС», що унеможливило контроль за станом реакторних установок та іншого технологічно важливого обладнання, а також прийняття управлінських рішень керівництвом ДП «НАЕК «Енергоатом»;

- громадянкою С., яка протягом серпня - вересня 2022 року, перебуваючи на тимчасово окупованій території с. Новоданилівка Якимівської селищної територіальної громади Мелітопольського району Запорізької області, за попередньою змовою із невстановленими під час досудового розслідування особами – представниками окупаційної адміністрації, що діє на території вказаного населеного пункту, здійснювала організаційні заходи, направлені на проведення на тимчасово окупованій території незаконного референдуму про входження Запорізької області до складу російської федерації. В подальшому С. взяла безпосередню участь в організації та проведенні незаконного референдуму та зайняла посаду голови т.зв. «участковой избирательной комиссии  № 293», а також особисто відвідувала місця проживання мешканців сіл з метою проведення голосування, маючи при собі відповідну урну та бюлетені для голосування.

Вина обвинувачених у вчиненні вищезазначених кримінальних правопорушень була підтверджена сукупністю досліджених судом письмових доказів та допитом свідків.

Враховуючи ступінь тяжкості та конкретні обставини вчинених кримінальних правопорушень, суд призначив покарання обвинуваченим:

  • громадянину Ч. у вигляді 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування, державних підприємствах, установах та організаціях строком на дванадцять років, з конфіскацією всього належного йому майна;
  • громадянці Ж. у виді 5 років позбавлення волі, з конфіскацією всього належного їй на праві власності майна, з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування, пов`язаних з наданням публічних послуг, виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на строк 10 років.

Вироки можуть бути оскаржені в апеляційному порядку.