flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вирок у справі про колабораційну діяльність

05 травня 2022, 14:50

Третього травня Ружинський районний суд Житомирської області постановив вирок у кримінальному провадженні щодо місцевого мешканця за фактом колабораціонізму. Справа надійшла до суду 02 травня 2022 року разом із клопотанням прокурора про розгляд у спрощеному провадженні, мотивованому тим, що обвинувачений беззаперечно визнав свою вину, надав згоду на розгляд обвинувального акту без проведення судового засідання та його участі, а також погодився з усіма обставинами, встановленими досудовим слідством.

            25.03.2022 року близько 16:00 год. перебуваючи в публічному місці, а саме поблизу приміщення магазину  в присутності багатьох громадян заперечував здійснення російської збройної агресії проти України та висловив повну підтримку дій агресора та публічно закликав до підтримки рішень і дій держави-агресора. Діяння особи  було кваліфіковано за частиною першою статті 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Це правопорушення з’явилось в законі лише нещодавно і наразі це перша така справа у практиці Ружинського районного суду.

Дослідивши матеріали провадження, суд дійшов висновку про доведеність винуватості  обвинуваченого у даному кримінальному проступкові. Під час прийняття кінцевого рішення було враховано загальні засади призначення покарання, ступінь тяжкості скоєного, характеристику обвинуваченого, а також обставини, що пом’якшують та обтяжують покарання.

 «Визначаючи вид та розмір покарання обвинуваченому суд виходить з того, що законодавцем визначено єдиний вид покарання за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-1 КК України - позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, а відтак обвинуваченому має бути призначене саме такий вид безальтернативного покарання. Зважаючи на те, що вчинення кримінального правопорушення не пов`язане з діяльністю обвинуваченого або зайняття ним будь-яких посад, суд вважає за необхідне позбавити обвинуваченого права обіймати посади, пов`язані із виконанням функцій держави та місцевого самоврядування. Зважаючи на визнання обвинуваченим своєї вини та наявність пом`якшуючих обставин, відсутність, при цьому, обставин, що обтяжують покарання, суд вважає за доцільне застосований даний вид покарання в розмірі, що наближається до мінімального, визначеного в санкції статті.

На переконання суду саме такий захід примусу зможе забезпечити досягнення мети покарання і буде відповідати загальним засадам призначення покарання, є необхідним для виправлення обвинуваченого та запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень, як ним так і іншими особами. На думку суду саме таке покарання є необхідним й достатнім для його виправлення та запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень.»

Таким чином, обвинуваченому призначено покарання у виді позбавлення права обіймати посади, пов'язані із виконанням функцій держави та місцевого самоврядування, на строк 11 років. 

Вирок ще не набув законної сили.

 

Прес-служба

Ружинського районного суду