flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Бронювання кого з держслужбовців та правоохоронців підтримав комітет?

28 березня 2024, 09:19

Оборонний комітет підтримав поправку до законопроєкту щодо мобілізації, яка вносить зміни до порядку бронювання державних службовців, працівників Національної поліції, Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань та інших.

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув поправки до законопроєкту Кабміну про посилення мобілізації №10449, які стосуються бронювання. Про це повідомляє Sud.ua.

Так, член комітету Олександр Федієнко зазначив, що, зокрема, було підтримано поправку 2160 (комітетська), яка стосується бронювання, з уточненням щодо патронатної служби.

“Пропонується залишити бронювання виключно для тих патронатних служб державних органів, юрисдикція яких розповсюджується на всю територію України”, – пояснив Федієнко.

Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють або проходять службу:

  1. в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування на посадах: державної служби категорії “А”, голів обласних, районних, районних у місті (у разі створення) рад, сільських, селищних, міських голів – усі військовозобов’язані; державної служби категорії “Б”, “В”, в органах місцевого самоврядування – не більше 50% кількості військовозобов’язаних цих категорій у зазначених органах;
  2. в органах державної влади, інших державних органах, Національній поліції України, Національному антикорупційному бюро України, Державному бюро розслідувань, органах прокуратури, Бюро економічної безпеки України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Державній кримінально-виконавчій службі України, Службі судової охорони, в судах, установах системи правосуддя та органах досудового розслідування, патронатних службах за виключенням військовозобов’язаних, зазначених у пункті 1 цієї частини;
  3. на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);
  4. на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, у тому числі кінцеві бенефіціарні власники, а також які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань в особливий період.

Проте комітет не підтримав вищевказану правку щодо бронювання власників підприємств. Аналогічно не підтримана поправка, яка стосувалася бронювання адвокатів.

“Бронювання – це не відстрочка, багато хто плутає ці речі. Раніше це була саме відстрочка, зараз пропонується бронювання, тобто у разі потреби КМУ може у будь-який час скасувати цю категорію бронювання – і всі такі громадяни можуть бути мобілізовані”, – наголосив депутат.