flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Україні змінили правила оформлення спадщини

27 березня 2024, 09:19

З 30 січня 2024 року в Україні відбулися зміни у правилах оформлення спадщини, спрямовані на унормування правовідносин під час воєнного стану.

Про це нагадали у Міністерстві юстиції України.

Так, одна з ключових змін стосується визначення місця відкриття спадщини. Згідно з оновленою редакцією статті 1221 Цивільного кодексу України, місцем відкриття спадщини вважається останнє місце проживання спадкодавця.

У випадку невідомості останнього місця проживання місцем відкриття спадщини стає місце перебування або нерухомого майна, або місцезнаходження основної частини рухомого майна, якщо нерухомого майна немає.

У випадку, коли спадкодавець мав останнє місце проживання за кордоном, місце відкриття спадщини визначається відповідно до закону “Про міжнародне приватне право”.

Оновлене законодавство також передбачає спеціальні правила оформлення спадкових прав у період воєнного стану

  1. У разі введення воєнного стану на території України та протягом шести місяців після його припинення чи скасування, у випадку, коли місцем відкриття спадщини є населений пункт, де органи державної влади не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, або на території, де ведуться бойові дії або яка є тимчасово окупованою, заяви про прийняття спадщини подаються нотаріусу незалежно від місця відкриття спадщини.
  2. Якщо місцем відкриття спадщини є такий населений пункт чи території, нотаріальні дії здійснюються за місцем подання першої заяви щодо спадщини.

Також встановлені особливості обчислення строків при спадкуванні під час дії воєнного стану та протягом двох років після його припинення або скасування.

Згідно із загальним правилом, строк для прийняття спадщини становить 6 місяців, обчислених з дня смерті особи. У випадку реєстрації смерті спадкодавця пізніше, ніж через один місяць після смерті, строки обчислюються з дня державної реєстрації смерті.