flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У крадіжках винен, у збуті наркотиків - ні: суд проголосив вирок обвинуваченому за кількома кримінальними статтями

23 квітня 2024, 14:05

Бердичівський суд ухвалив присуд 25-річному уродженцю Київщини, якого визнав винним у крадіжці, вчиненій повторно, а також з проникненням до приміщення (ч. 2, 3 ст. 185 КК України), разом з тим суд виправдав обвинуваченого, якому інкриміновано ще й придбання та зберігання наркотичних речовин з метою збуту (ч. 2 ст. 307 КК України) за недоведеністю вчинення злочину. Призначене покарання - 4 роки позбавлення волі. Враховуючи, що обвинувачений вже відбуває покарання за інший злочин, суд ухвалив призначити остаточне покарання за сукупністю кримінальних правопорушень у вигляді 5 років позбавлення волі. Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку  протягом 30 днів.

Згідно з вироком суду, обвинувачений у 2021-му році на території міста Бердичева, куди він переїхав з Київської області та винаймав квартиру разом зі співмешканкою, вчинив кілька крадіжок, у тому числі з проникненням до житла та іншого приміщення. Зокрема, влаштувавшись на стажування до одного із закладів харчування, чоловік викрав з кишені одягу однієї з працівниць золоті прикраси та гроші на загальну суму понад 20 тис. грн, з гаманця іншої – майже 1 тис. грн. Також обвинувачений вчинив крадіжки електроінструментів з квартири та з підсобного приміщення за різними адресами. Вина чоловіка у вчиненні цих злочинів повністю доведена у суді, її визнав і сам  обвинувачений.

Призначаючи вид та міру покарання, суд врахував,  що злочини (нетяжкий і тяжкий) скоїла особа, раніше неодноразово судима, у тому числі за злочини проти власності, відбувала реальні покарання, проте належних висновків не зробила. Нині чоловік теж відбуває покарання у вигляді позбавлення волі за рішенням іншого суду. Як пом′якшувальну обставину суд  визнав щире каяття, як ту, що обтяжує покарання – рецидив злочинів.

Що стосується обвинувачення у придбанні та зберіганні наркотичних засобів з метою збуту - суд виправдав чоловіка у зв′язку з недоведеністю вини. За версією сторони обвинувачення, чоловік придбав та зберігав за місцем проживання з метою збуту 21 згорток з особливо небезпечною психотропною речовиною. Обвинувачений визнав, що дійсно зберігав їх у себе, проте не для продажу, а для власного вживання. Дослідивши докази, надані прокурором, суд визнав їх недопустими, оскільки ті були отримані з істотними порушеннями прав людини і основоположних свобод, зокрема, здійснення процесуальних дій, які потребують попереднього дозволу суду, без такого дозволу або з порушенням його суттєвих умов.

Пошук судових рішень по вказаному провадженню можна здійснити в ЄДРСР за номером 274/6515/21.

Важливо: відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, який вступив у законну  силу.

                            

        Пресслужба суду