flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/4771/19-а

02 квітня 2019, 18:20

Завантажити скановану копію


Україна
Донецький окружний адміністративний суд
У Х В А Л А
про повернення позовної заяви


02 квітня 2019 р. Справа №200/4771/19-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1


Суддя Донецького окружного адміністративного суду Мозговая Н.А., розглянувши скаргу довіреної особи кандидата на посаду Президента України Шевченко Олександра Леонідовича Рудь Світлани Михайлівни (84333, Донецька область, м. Краматорськ, вул. Магнітогорська, 6-13) до Окружної виборчої комісії територіального виборчого округу №48 (84313, Донецька область, м. Краматорськ, Площа Миру, 2), Відділу ведення Державного реєстру виборців Краматорської міської ради (84313, Донецька область, м. Краматорськ, Площа Миру, 2) про скасування рішення, зобов’язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

02 квітня 2019 року довірена особа кандидата на посаду Президента України Шевченко Олександра Леонідовича, Рудь Світлана Михайлівна звернулась до суду з адміністративним позовом до Окружної виборчої комісії територіального виборчого округу №48, Відділу ведення Державного реєстру виборців Краматорської міської ради, в якому просила:
- скасувати рішення Окружної виборчої комісії територіального виборчого округу №48 про врахування відомостей протоколів про підрахунок голосів на виборчих дільницях №000002, №000003 від 01 квітня 2019 р.;
- зобов’язати Окружну виборчу комісію територіального виборчого округу №48 розглянути рішення про повторний підрахунок голосів на ДВК №000002, №000003;
- зобов`язати Відділ ведення Державного реєстру виборців Краматорської міської ради надати відомості про виборців, включених до списку виборців на ДВК №000002, №000003 отримані згідно ст. 36 п.15 Закону України “Про вибори Президента України”.
Відповідно до ст. 171 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя після одержання позовної заяви з’ясовує чи подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу; належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності; позов подано у строк, установлений законом (якщо адміністративний позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); чи немає інших підстав для повернення позовної заяви, залишення її без розгляду або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом
За приписами ст.12 Закону України “Про вибори Президента України” суб'єктами виборчого процесу є: 1) виборець; 2) виборча комісія, утворена відповідно до цього Закону та  Закону України "Про Центральну виборчу комісію"; 3) кандидат на пост Президента України, зареєстрований у порядку, встановленому цим Законом; 4) партія, яка висунула кандидата на пост Президента України; 5) офіційний спостерігач від партії - суб’єкта виборчого процесу, від кандидата на пост Президента України, від громадської організації, який зареєстрований у порядку, встановленому цим Законом.
Згідно ч.1 ст.273 КАС України право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій мають суб’єкти відповідного виборчого процесу (крім виборчої комісії), а також ініціативна група референдуму, інші суб’єкти ініціювання референдуму.
Законодавець чітко визначив, що саме суб’єкт виборчого процесу наділений правом звернення до суду із захистом свого конституційного права, тобто бути позивачем по справам, пов’язаним із виборчим процесом.
В даній позовній заяві позивачем визначена довірена особа кандидата на посаду Президента України Шевченко Олександра Леонідовича, а не сам кандидат, як того вимагають вищенаведені норми закону.
Повноваження довірених осіб кандидатів визначені ч. 2 ст.67 Закону України “Про вибори Президента України”, а саме: довірені особи кандидата ведуть агітацію за обрання його Президентом України, сприяють кандидату на пост Президента України у проведенні виборчого процесу, представляють інтереси кандидата у відносинах з виборчими комісіями, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування, засобами масової інформації, об'єднаннями громадян, виборцями.
У відповідності до ч. 1 ст. 279 Кодексу адміністративного судочинства України особа, яка відповідно до закону про вибори зареєстрована як уповноважений представник або довірена особа кандидата, діє як представник відповідного кандидата у справах, пов’язаних з виборчим процесом, без додаткового уповноваження.
Відтак суд не заперечує наявність у довіреної особи права представляти інтереси кандидата на пост Президента України, зокрема і шляхом підписання позовних заяв, проте позивачем, тобто особою, на захист прав, свобод та інтересів якої подано позов до адміністративного суду є саме кандидат.
Враховуючи вищенаведене суд, вважає, що правом звернення із даним позовом наділений саме кандидат на пост Президента України Шевченко Олександр Леонідович, а не його довірена особа Рудь Світлана Михайлівна. Довірена особа Рудь С.М. в даних правовідносинах може виступати в якості представника.
Згідно п. 3 ч. 4  ст. 169 КАС України  позовна заява повертається позивачеві, якщо  позов  подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або  підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.
Як вбачається з наведеної норми закону,  вона є для судді зобов'язальною та безальтернативною.
При цьому, суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч. 8  ст. 169 КАС України, повернення позовної заяви  не позбавляє  права повторного звернення до адміністративного суду в порядку та строки, визначені законом.
На підставі викладеного, керуючись  ст. 169 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Повернути позовну заяву Рудь Світлани Михайлівни (84333, Донецька область, м. Краматорськ, вул. Магнітогорська, 6-13) до Окружної виборчої комісії територіального виборчого округу №48 (84313, Донецька область, м. Краматорськ, Площа Миру, 2), Відділу ведення Державного реєстру виборців Краматорської міської ради (84313, Донецька область, м. Краматорськ, Площа Миру, 2) про скасування рішення, зобов’язання вчинити певні дії.
Роз’яснити позивачу право повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.
Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.
У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.
Ухвалу може бути оскаржено в апеляційному порядку до Першого апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд з одночасним надсиланням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.
Апеляційна скарга на ухвалу суду подається у дводенний строк з дня її підписання.
Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).


Суддя                                                                                                                                                               Мозговая Н.А.